AMBASADA SAD I NUNS DODELILI NAGRADE ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO: Stremi visoko, kopaj dublje
Foto: Stefan Jokić

Dodela nagrada

AMBASADA SAD I NUNS DODELILI NAGRADE ZA ISTRAŽIVAČKO NOVINARSTVO: Stremi visoko, kopaj dublje

Društvo -
Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu danas je svečano dodeljena Nagrada za istraživačko novinarstvo, na kojoj se novinarima i predstavnicima Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pridružio i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je 2006. godine uz pomoć Ambasade SAD po prvi put u Srbiji ustanovilo nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu, ove godine je priznanje u elektronskim medijima dobio je reporter televizije N1 Adam Santovac, u štampi je najbolji bio Slobodan Georgiev, novinar nedeljnika "Vreme", a u onlajn novinarstvu novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Milica Stojanović i Perica Gunić.

Majkl Kirbi poručio je da je on veliki pobornik istraživačkog i nezavisnog novinarstva i jako je ponosan što Ambasada Sad učestvuje u ovom projektu:"Svakom velikom političaru treba jedan "obad" sa desne strane koji će mu oštrim pitanjima skrenuti pažnju da situaciju pogleda i iz nekog drugog ugla. Za razliku od SAD, Srbija ima zaštitnika građana, ali u obe zemlje imaju jednog zajedničkog obada, a to su mediji", rekao je Kirbi.

Ove godine na konkurs je podneta 71 prijava, odnosno 62 novinara se prijavilo sa više od 150 medijskih priloga.

Žiri koji je odlučivao o nagrađenima: Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji

Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti, Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji i Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta

http://www.youtube.com/watch?v=Ulm-GFra4YY

Elektronski mediji:

Adam Santovac - emisija "Jalovište neodgovornosti", prikazana na TV N1 05.03.2015.

Dragan Gmizić - emisija pod nazivom "Slatke uredbe" iz serijala "Otkos korupcije", prikazana na RTV Vojvodina 28.02.2015.

Dušan Vojvodić - film "Kap", prikazan na TV N1 22.03.2015. i na portalu ZA media

Nagradu je dobio Adam Santovac sa TV N1:

"Nagrada mi kao i svima puno znači, mnogo puta sam odustajao od nje, mislio dam da je dosadna i da ne valja, mnogo vrata su mi bila zatvorena, ali eto, na kraju se isplatilo. Pomogao sam i ljudima jer je u pitanju bio ozbiljan problem koji se ticao i ljudskog zdravlja", rekao je za Kurir Adam.

Štampani mediji:

Slobodan Georgiev - tekst "Otkrivena tajna ministarskog sefa", objavljen u nedeljniku Vreme 07.08.2014.

Dragana Pećo i Dino Jahić - tekst "Kupovina nagrada: Koja je cena časti?", objavljen u nedeljniku Novi magazin 09.10.2014.

Bojana Barlovac - tekst "Balkanski CNN i njegov aršin" objavljen u nedeljniku Vreme 18.12.2014.

U domenu štampanih medija, nagradu je dobio Slobodan Georgiev:

"Dovoljan mi je motiv taj što radim svoj posao i bez obzira na nagradu ću nastaviti da istražujem i otkrivam tajne ovog društva."

Online mediji:

Milica Stojanović i Perica Gunjić - serijal tekstova o prošlogodišnjim poplavama objavljenih u periodu od septembra 2014. do januara 2015. na sajtu CINS – a, dobitnicu su nagrade za onlajn medije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track