Najnovije vesti

USKORO CELA VOJVODINA: Digitalizovan i predajnik Crveno selo
Foto: Thinkstock

Digitalni signal

USKORO CELA VOJVODINA: Digitalizovan i predajnik Crveno selo

Društvo
Građani Subotice, Zrenjanina, Kikinde, Sombora, Apatina, Novog Kneževca, Sente, Ade i manjih mesta od danas mogu isključivo da gledaju digitalni signal

SUBOTICA - Veći deo građana Vojvodine, koji televiziju gleda putem zemaljskih antena, od danas prima digitalni signal nakon što je i na predajniku Crveno selo kod Subotice isključen analogni i uključen digitalni signal.

Tačno u podne, Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma, i telekomunikacija Tatjana Matić i direktor Javnog preduzeća Emisiona tehnika i veze Branko Gogić isključili su stare i uključili nove, digitalne predajnike. Gogić je rekao da time oko 300.000 stanovnika severnog dela zemlje ima mogućnost da uživa u pogodnistima koje pruža digitalna televizija.

Građani Subotice, Zrenjanina, Kikinde, Sombora, Apatina, Novog Kneževca, Sente, Ade i manjih mesta od danas mogu isključivo da gledaju digitalni signal - rekao je Gogić. To, po njegovim rečima, znači da više nema problema sa slikom, a da digitalizacija pruža i mogućnosti za osobe sa oštećenim vidom, višejezične prevode, kao i dvadesetak besplatnih programa, s tim da će na severu Srbije građani sa Set-top boksovima uspeti da gledaju i mađarske, rumunske i hrvatske programe.

S ponosom možemo da kažemo da ćemo sledeće nedelje, isključenjem Čota, završiti kompletno severni deo naše zemlje. Nakon toga, 25. maja i na Avali. Mi ćemo krajem meseca sasvim sigurno završiti kompletan proces digitalizacije. Sa ponosom mogu reći da ćemo to uraditi na vreme, pre roka rekao je Gogić.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma, i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da je nakon Vršca Crveno selo druga lokacija na kojoj je uključen digitalni signal, tako da sada veći deo Vojvodine prima isključivo digitalni signal.

Resorno Ministarstvo, zajedno sa Javnim preduzećem Emisiona tehnika i veze, uspešno privodi kraju realizaciju jednog od najznačajnijih projekata u istoriji televizije projekat digitalizacije ocenila je ona. Matić je najavila da će nakon Crvenog sela analogni signal biti ugašen 18. maja i na predajniku Čot, tako da će tada čitava Vojvodina biti pokrivena digitalnim signalom, dok će to u celoj Srbiji biti omogućeno do 15. juna, odnosno pre međunarodno definisanog roka.

Upitana da li su građanima isporučeni vaučeri za besplatne Set-top boksove, ona je izjavila da je svih 160.000 vaučera stiglo na kućne adrese onih koji na njih imaju pravo, te da je većina i iskorišćena. Sada već više apelujemo na građane koji ne ostvaruju pravo na besplatne Set-top boksove da ih na vreme kupe kako bi zaista što pre mogli da prihvate ovaj besplatni digitalni TV signal rekla je Matić.

Rekavši da je interesovanje građana ogromno, ona je rekla da su iskustva iz Vršca više nego zadovoljavajuća , odnosno da su građani jako zadovoljni kvalitetom slike i zvuka, ali i činjenicom da mnogi od njih do sada nisu mogli da gledaju ni jedan nacionalni kanal već su morali da se opredele za neke druge opcije.

Sada je zaista besplatan TV signal dostupan i ljudi koji nisu mogli ni jedan, ili možda jedan kanal mogli da prate sada mogu da prate 10 i više kanala. Mislim da je to najveći uspeh ovog projekta rekla je Matić.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...