Četnici: Skinite ljagu s Draže
Foto: Marina Lopičić

Slavili Dan pobede i 74 godine od ustanka

Četnici: Skinite ljagu s Draže

Društvo -
Okupljeni na Ravnoj gori podeljeni, jedni uvereni u rehabilitaciju đenerala Mihailovića 14. maja, drugi da to neće nikad dočekati

RAVNA GORA - Baš u trenutku kada je krenula grandiozna vojna parada u Moskvi, a tenkovi zaparali kocku Crvenog trga, Jaćim Jotić, četnički potomak iz Požege, pisnuo je u trubu nasred Ravne gore.Bio je to znak za postrojavanje četnika Dragačevskog četničkog odreda.- Braćo četnici, pozdravimo svi zajedno braću Ruse i poželimo im da izdrže u borbi protiv narastajućeg fašizma i nacizma - pozdravio je četnike komandant odreda pukovnik Zoran Kovačević.Po tradiciji dugoj već dvadeset i kusur godina, poklonici Ravnogorskog pokreta proslavili su juče početak četničkog ustanka 1941. i 70-godišnjicu pobede nad fašizmom.Uz četničke pesme i prepoznatljivu ikonografiju, jučerašnji sabor na Ravnoj gori ipak je protekao u iščekivanju 14. maja, kada će sud u Beogradu dati konačnu odluku da li će đeneral Draža Mihajlović biti rehabilitovan.- Ako ga ne rehabilituju, biću u još većoj tuzi nego što sam sada, a ako to urade, odmah moramo početi sa rehabilitacijom čitavog četničkog pokreta i naše ideje - veli Jotić.Miroljub Milentijević iz Zvečana i ovog puta se boji izdaje.- Srbi jedva čekaju rehabilitaciju. Šteta što to do sada nije već urađeno. Ali to je zato što je ovde još mnogo izdajnika.Ljubiša Marković, koji je na Ravnu goru stigao iz Šapca, uveren je da Dražinu rehabilitaciju njegova generacija neće dočekati.- Kako znam? Po tome kako su ovih dana govorili o Titu i kako su mu se divili - kaže on.

Aleksandar ČotrićDRAŽI ULICA, TRG I MOSTTaj komunistički, montirani proces protiv Draže biće za koji dan oboren, iskreno se nadamo. A kad se to desi, tražićemo da Skupština Srbije donese deklaraciju o osudi zločina komunističkog režima. Tražićemo i da se na Adi Ciganliji izgradi memorijalni centar posvećen Draži, da njegovo ime ponese nov most, jedan lep trg u Beogradu, neka ulica - rekao Aleksandar Čotrić iz SPO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja