ŠEŠELJ NA NOGAMA: Posle operacije pravo na ročište o đeneralu Draži
Foto: Zorana Jevtić

Rehabilitacija Dragoljuba Mihailovića

ŠEŠELJ NA NOGAMA: Posle operacije pravo na ročište o đeneralu Draži

Društvo -
Sud planira da u četvrtak objavi odluku o zahtevu za rehabilitaciju kojim se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava

BEOGRAD - U Višem sudu u Beogradu danas će predlagači rehabilitacije komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića održati završnu reč.

Sud planira da u četvrtak objavi odluku o zahtevu za rehabilitaciju kojim se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i da mu se vrate građanska prava.

Prvi zahtev za rehabilitaciju podneo je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović još 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.Ukoliko sud usvoji zahtev za poništenje presude i rehabilituje Mihailovića, ta odluka će biti konačna.

Pošto je ovaj postupak jednostranački, pravo žalbe postoji samo u slučaju da zahtev za rehabilitaciju bude odbijen.Tokom ovog višegodišnjeg postupka, koji je izuzetno skretao pažnju javnosti i bio medijski propraćen, sud je saslušao desetine svedoka, mahom istoričara, preslušao audio snimke sa suđenja i prikupio drugu dokumentaciju.Ovo je inače jednostranački postupak i nema druge - suprotstavljene strane, ali ga je poslednje godine, sa obrazloženjem "javnog interesa" pratilo i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Predlogu za rehabilitaciju unuka Vojislava Mihailovića, pridružili su se 2009. godine Srpska liberalna stranka, sa Kostom Čavoškim na čelu, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Predlagači zahteva tvrde da Mihailoviću nije bilo omogućeno pravo na odbranu i da nije video svog advokata do početka suđenja.On nije imao ni pravo na nepristrasan sud, a optužnica mu je uručena sedam dana pred suđenje.Nakon dva dana od izricanja sporne presude komunističkog režima, Mihailović je streljan u Beogradu.

Posebna Komisija utvrđuje tačnu lokaciju na kojoj je streljan, jer se pretpostavlja da su njegovi posmrtni ostaci prebačeni na drugu lokaciju.Mihailović inače nema grobno mesto.U nedostatku drugih dokaza o Mihailovićevoj smrti, rešenjem Prvog osnovnog suda u Beogradu 2013. godine kao datum smrti Mihailovića utvrđen je 17.. jul 1946. godine, pošto je sud utvrdio da je tog datuma streljan.

"Mihailović mora da bude rehabilitovan, ako je pravde..."

Vojislav Šešelj rekao je danas da sud mora da donese odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića, ako ima pravde u ovoj zemlji. "Ne bi bilo u ovoj zemlji ni tragova pravde, ni prava, ni morala, ako bi sud drugačije odlučio, osim da donese odluku o rehabilitaciji generala Mihailovića", rekao je Šešelj novinarima ispred Palate pravde, u kojoj je u toku izlaganje završnih reči predlagača rehabilitacije. Prema njegovim rečima, rehabilitacija je nešto što se apsolutno mora desiti."To je u narodu postignuto pre više decenija, to je učinila nauka odavno, kao i narodna skupština zakonom o izjednačcavanju pripadnika ravnogorskog pokreta i pripadnika partizanskog pokreta", dodao je Šešelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track