BOŽE ME SAČUVAJ I SAKLONI: Crkva svetu vodicu od 30, naplaćuje 200 dinara
Foto: Zorana Jevtic

Ne vraćaju kusur vernicima

BOŽE ME SAČUVAJ I SAKLONI: Crkva svetu vodicu od 30, naplaćuje 200 dinara

Društvo -
U svetinji na Kalemegdanu nema prodavca, nego se novac ubacuje kroz prorez. Nigde nije naznačeno da se mora spremiti tačna suma

BEOGRAD - Svi vernici koji posete Crkvu Svete Petke na Kalemegdanu mogu da kupe i osveštanu vodicu, koja košta 30 dinara. Međutim, ukoliko kod sebe nemaju tačnu sumu, kusur neće dobiti natrag.- Videli smo da se prodaje osveštana vodica i da je mnogo ljudi kupuje, pa smo i mi želeli da uzmemo jednu flašicu. Međutim, žena nije imala sitan novac. U prorez na kutiji, gde je predviđeno da se ubaci novac, stavila je 200 dinara i čekala je kusur. Ali nikog nije bilo tu ko bi joj rekao da se kusur ne vraća i da morate imati tačno novca - kaže Dušan M i dodaje da je prilično iznenađen postupkom crkve.- Moja supruga nije jedina koja je ubacila više novca. Niko ne zna gde on tačno odlazi, a mnogo se nakupi, posebno tokom praznika - kaže on.

Kusur zadržavaju za sebe...  Crkva Svete Petke
Kusur zadržavaju za sebe... Crkva Svete Petke

I ekipa Kurira se uverila da se prilikom kupovine vodice ne vraća kusur. Uzeli smo flašicu vode i pitali kako se plaća, nakon čega nam je žena koju smo zatekli u crkvi pokazala prstom ka kutiji s prorezom. Upitali smo da li će vratiti kusur ako nemamo sitan novac. - Nema kusur, mora se tačno novca spremiti.U SPC i ovoj crkvi nisu želeli da se oglašavaju u vezi sa svetom vodicom.(B. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track