VIDIMO SE U ČITULJI Tufegdžić: Sve mi je teže da nađem sagovornike!
Foto: Tanjug Rade Prelić

20 GODINA POSLE

VIDIMO SE U ČITULJI Tufegdžić: Sve mi je teže da nađem sagovornike!

Društvo -
Danas promovisana knjiga "Vidimo se u čitulji - 20 godina posle" stiže na kioske već sutra, uz podršku Adria Media Grupe koja radi distribuciju i plasman. Ljubitelji Tufegdžićevog štiva uz knjigu dobijaju i CD sa dokumentarnim filmom "Vidimo se u čitulji"

BEOGRAD - Poznati beogradski novinar i zamenik glavnog i odgovornog urednika srpskog izdanja Newsweeka Adria Media Grupe Vojislav Tufegdžić predstavio je danas knjigu "Vidimo se u čitulji - 20 godina posle", nastavak istoimenog kultnog dokumentarnog filma "Vidimo se u čitulji" koji je pre dve decenije izazvao pravu buru baveći se kriminalnim miljeom na način na koji se dotad niko nije bavio.

- Knjiga koju sam danas predstavio sublimacija je svega onog što se desilo u kriminalu za ovih 20 godina - kaže Tufegdžić za portal Kurira dodajući da je zadovoljan današnjom promocijom u Medija centru na koju je došao veliki broj kolega i iz štampanih i iz elektronskih medija. Autor dodaje i da je pokušao da objasni logiku kriminala i kako se to samo nama dogodilo da uličari postanu uspešni građani. "Zaključak ne obećava", kaže Tufegdžić.

Kao novinaru koji čitav život zarađuje postavljajući pitanja drugim ljudima, upitali smo ga čime su ga kolege danas najviše iznenadile.

- Šta si prećutao, to su me pitali - kaže Tufegžić uz osmeh ujedno odgovarajući da zna šta je prećutao, ali da ne može to da kaže jer bi to mogao biti materijal za mogući nastavak kultnog filma "Vidimo se u čitulji".

Na pitanje ima li još živih aktera njegove filmske "Čitulje" posle ovih 20 godina, Tufegdžić kaže da ih ima još dosta i da je zabluda da niko od njih nije više među živima, ali i u polušali dodaje: Sve mi je teže da nađem sagovornike!

Tufegdžić na pitanje i da li je neko od njih možda danas bio na promociji...pozvan, a možda i nepozvan, odgovara da nije.

O novoj knjizi koja je odmah štampana u tiražu od 30.000 primeraka, pored autora, govorili su njegov kolega sa kojim se kao novinar druži već više od tri decenije, Momčilo Petrović i pukovnik policije Mile Novaković..Petrović je naglasio da Tufegdžića izuzerno ceni jer nikada nije lagao u svojim tekstovima pa ni u ovoj knjizi jer se poziva na konkretne dokumente i na sagovornike pod punim imenom i prezimenom."Ako neko laže to su izvori koje je koristio, a on ne pripada novoj vrsti novinara koji 'kite' po nahođenju ono što pišu", kazao je Petrović.

Knjiga "Vidimo se u čitulji - 20 godina posle" stiže na kioske već sutra, uz podršku Adria Media Grupe koja je zadužena za distribuciju i plasman. Ljubitelji Tufegdžićevog štiva uz knjigu dobijaju i CD sa dokumentarnim filmom "Vidimo se u čitulji".

Ovako je sve počelo...

Podsetimo, "Vidimo se u čitulji" je dokumentarni film koji je nastao 1994, a čiji su autori Aleksandar Knežević i Vojislav Tufegdžić. Režirao ga je Janko Baljak. Baziran je na knjizi "Kriminal koji je izmenio Srbiju", Aleksandra Kneževića i Vojislava Tufegdžića i govori o naglom porastu kriminala u Srbiji tokom građanskog rata u Hrvatskoj i BiH. Film sadrži delove intervjua koji su vođeni sa kriminalcima i policijom 1990-ih godina, uz prikaz fotografija na kojima se vide vođe i članovi kriminalnih bandi, opisuje Wikipedia dodajući da film priča o takozvanim momcima s vrelog asfalta, prestupnicima koji otvoreno pričaju o svom životu, predstavljajući sebe kao verziju modernog Robina Huda. Film govori o mladim ljudima, koji se u ratom pogođenoj zemlji, povode za lakim sticanjem novca koji im može pružiti raskoš i zadovoljstvo, nasuprot siromaštva, neizvesnosti i straha. Sve to im nudi članstvo u nekoj od bandi.

Grebenarević, jedan od najmlađih aktera, to ovako objašnjava: "Obični smrtnici. To, pa to su normalni ljudi, koji, ovaj, žive jedan, kako da kažem, normalan život, razumeš. A mi ih nazivamo obični smrtnici, zato što, što, kažem da to što mi doživimo u jednom danu, oni me dožive za ceo svoj život. Znači nema šanse oni nikad da dožive ni toliko uzbuđenja ni razočarenja, ni lepote, ni ružnih stvari u celom svom životu, koliko mi doživimo u jednom danu. Film gledaocima pruža direktan uvid u balkansko podzemlje, jer sami kriminalci pričaju o kriminalu u Srbiji, ocenjujući njegove pozitivne i negativne strane. Poslednje scene filma prikazuju sahrane trojice intervjuisanih koji su ubijeni tokom snimanja filma.

(S. Đ. P.)

http://www.youtube.com/watch?v=1VFStjxAUpY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja