VLADIKA GEORGIJE ZA KURIR: Ne postoji manastir u Srbiji u kom žena nije prespavala
Foto: SPC

Ekskluzivno: Episkop posle razrešenja

VLADIKA GEORGIJE ZA KURIR: Ne postoji manastir u Srbiji u kom žena nije prespavala

Društvo -
Sinodska komisija me i za ta noćenja tereti, a nemaju dokaze ni za finansijske malverzacije za koje me krive. Život teče dalje. Svi smo mi od krvi i mesa, a to je kvarljiva roba, ističe episkop

BEOGRAD - Nije mi žao što sam razrešen, imao sam vremena da se pripremim za takvu odluku. Ne krivim ni sinodsku komisiju, ni one koji su, izmanipulisani, lažno svedočili o meni, ni one koji su doneli odluku o mojoj smeni. Svi smo mi od krvi i mesa, a to je kvarljiva roba.Ovo je ekskluzivno za Kurir rekao episkop kanadski Georgije (Ðokić) odmah nakon što je razrešen dužnosti na zasedanju Sabora SPC.Manipulisali svedocima- Sinodska komisija, koja je proveravala moj rad u eparhiji, nije našla nijedan dokaz za finansijske malverzacije za koje me optužuju - ni za donacije za pomoć građanima s poplavljenih područja, niti za sveštenički penzioni fond. Međutim, nije važno. Život teče dalje. Molim Boga da onaj ko dođe na čelo eparhije bude bolji od mene. Ja sam dao sve od sebe - navodi Georgije, koji kaže da mu je najviše žao što ga je sinodska komisija u izveštaju optužila i za kojekakve druge „budalaštine i banalnosti“, koje ga je sramota čak i da komentariše.

- Na teret mi se stavlja i to da sam gledao u ženske noge, da je žena spavala u eparhiji... Pa, pitam ja te vladike da li postoji manastir ili eparhija gde neka žena nije prespavala?! Ko im onda kuva ručak i čisti prostorije? Budalaština je i to da sam sveštenika slao po „vijagru“. Imam pojačanu srčanu aritmiju, što moj doktor dobro zna. Od jedne tablete dobio bih srčanu aritmiju, sve i da samo sedim - navodi Georgije, koji kaže da ne zna zašto je sinodska komisija napisala ovako zlonameran izveštaj, ali i „manipulisala svedocima“.Ni reč o Amfilohiju- Ima ljudi koji misle da su neprikosnoveni i da je posle njih potop - kaže Georgije, ne želeći da komentariše navode pojedinih vladika da se iza njegovog razrešenja krije želja Amfilohija, mitropolita crnogorsko-primorskog, da postavi svoje ljude.

Obezbedio grobVRAĆAM SE U KANADU, TAMO ĆU DA UMREMGeorgije priznaje pak da se nadao da će odluka Sabora biti drugačija jer je veoma vezan za eparhiju koju je vodio 31 godinu.- Kad sam došao, tamo bilo je samo šest sveštenika, danas ih je 36. Podigli smo 31 crkvu, organizovali i ujedinili naš narod tamo, osnovali Kolo srpskih sestara... Moj naslednik će doći na gotovo. Ja se vraćam u Kanadu, idem u penziju. Kod manastira u kanadskom mestu Milton sebi sam napravio grobno mesto i, kad umrem, nadam se da će neko doći da mi upali sveću.

O GEORGIJU ĐOKIĆU (66)- rođen u selu Gornje Crnjelovo kod Bijeljine- za episkopa kanadskog vladika Gerogije je izabran 1984.- posle brojnih pritužbi sveštenstva, Sveti arhijerejski sinod SPC privremeno je razrešio episkopa Georgija 28. aprila 2015.- optužbe su se ticale njegovog moralnog života i finansijskih zloupotreba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja