SRAMOTA NEMA PARA: Đaci ne mogu na PISA testiranje!
Foto: Profimedia/Ilustracija

SAD NEĆE MOĆI DA POKAŽU KOLIKO (NE)ZNAJU

SRAMOTA NEMA PARA: Đaci ne mogu na PISA testiranje!

Društvo -
Srbija ne učestvuje u ovogodišnjem ciklusu jer nije na vreme potpisala ugovor 2012. ili 2013. godine, kao i to da će se odustati i od nacionalnog testiranja po uzoru na PISA testiranje zbog nedostatka novca.

BEOGRAD - Ove godine naši učenici zbog nedostatka sredstava i zakašnjenja u sklapanju ugovora neće moći da se podvrgnu PISA testiranju!

Međunarodna provera postignća PISA, jedno je od retkih objektivnih merila znanja, a đaci iz Srbije će proveru moći da prođu tek u sledećem ciklusu, odnosno 2018. godine.

Zorana Lužanin iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja rekla je da Srbija ne učestvuje u ovogodišnjem ciklusu jer nije na vreme potpisala ugovor 2012. ili 2013. godine, kao i to da će se odustati i od nacionalnog testiranja po uzoru na PISA testiranje zbog nedostatka novca.

"Srbija nije na vreme potpisala ugovor za PISU 2015. Taj ugovor je trebalo da se potpiše ili 2012. ili 2013. godine za ovaj novi ciklus, tako da sada ne možemo naknadno da se priključimo jer su pravila vrlo stroga. Ministartvo je pokušalo da bar na neki način napravi nacionalnu PISU tako što bismo uzeli neke iskorišćenje zadatke. Međutim zbog cene i takvih zadataka, a pogotovo što ne bi bilo uporedivo sa drugim državama, Srbija ne učestvuje u ovom ciklusu", rekla je ona i dodala da su sredstva za testiranje predviđena u budžetu, ali za ugovor koji će se realizovati 2018. godine.

Koordinatorka PISA testiranja za Srbiju Dragica Pavlović Babić istakla je da nam nedostaje poređenje i sa drugima i sa sobom.

"Do sada smo mogli da uočimo neke trendove, da vidimo da li rešenja koja se implementiraju u obrazovanju dovode do rezultata", saopštila je Pavlović Babić.

Sa druge strane, profesorka Srbijanka Turajlić smatra da ne postoji volja da se učestvuje u PISA testiranju.

"Ministarstvo i Vlada znaju da rezultati na PISI, pošto ništa nije urađeno na reformi obrazovanja, mogu da budu samo gori nego što su bili prošli put. Dakle vi treba da date novac da biste naciji pokazali da ništa ne radite po pitanju obrazovanja, a sve dok ne učestvujemo ne znamo koliko smo loši", objasnila je Turajlić.

Da podestimo, na prethodnom testiranju naši đaci su ostvarili do sada najbolje rezultate, bez obzira na činjenicu da su njihova postignuća i dalje ispod proseka. Pogotovo kada se zna da je polovina đaka odlična i vrlo dobra, a svaki sedmi učenik je vukovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track