NADZOR ZA OBOLELE: Mentalno bolesni neće biti prepušteni ulici!
Foto: Zorana Jevtić

Smanjuje se broj ležajeva na psihijatriji

NADZOR ZA OBOLELE: Mentalno bolesni neće biti prepušteni ulici!

Društvo -
U narednim godinama za 10 odsto će se na klinikama umanjivati broj ležećih pacijenata sa mentalnim oboljenjima

BEOGRAD - Usaglašavanje domaćih sa evropskim zakonima dovešće do toga da će u narednim godinama Ministarstvo zdravlja smanjivati broj kreveta u psihijatrijskim ustanovama za 10 odsto!

Zbog toga su Klinika "Dr Laza Lazarević" i Dom zdravlja Palilula potpisali protokol o praćenju mentalnih bolesnika od momenta kada napuste bolnicu.

Slavica Đukić Dejanović, direktorka "Laze" kaže da je poenta i svetski trend da pacijent ne bude prepušten sebi.

"Pacijent uvek bude otpušten u solidnom stanju, ali ako ne uzima lekove, ako ne dolazi na kontrole i ako je potpuno sam, on to neće činiti, on će u svojoj samoći iznedriti one razloge koji su ga prvi put doveli u "Lazu" i ponovo će biti naš pacijent", rekla je ona i naglasila da im glavni problem pravi porodica i okolina koji misle da je nakon hospitalizacije pacijenta problem rešen, međutim, mentalno zdravlje se mora tretirati postepeno i strpljivo.

"Ta borba sa deinstitualizacijom se sastoji da se povežemo sa ljudima koji su zaduženi za bezbednost tog kraja, jer neki naši pacijenti mogu biti i agresivni. Cilj je da pacijent što kraće bude u bolnici, a da što kvalitetnije živi u zajednici", objašnjava Đukić Dejanović.

Iz tog razloga se planira otvaranje psihijatrijskih ambulanti i savetovališta, koji će pacijentima biti na raspolaganju po izlasku iz bolnice, što je od izuzetne važnosti s obzirom na to da u Srbiji ne postoji odgovarajuća preventiva niti postbolnička briga o osobama koje su sklone nasilju i čije psihičko oboljenje može prerasti u agresiju.

Ljiljana Avramović, načelnik Odeljenja za mentalno zdravlje Doma zdravlja Palilula rekla da u razvijenim zemljama postoji tzv. komunalna psihijatrija - sistem u kome nema velikih bolnica, već malih ustanova u koje pacijenti mogu da dođu po izlasku iz bolnice.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track