SRBIN BEZ OVOGA NE MOŽE: Šta gastarbajterima u tuđini duša ište!
Foto: Profimedia

Oj Srbijo oj, rodni kraju moj...

SRBIN BEZ OVOGA NE MOŽE: Šta gastarbajterima u tuđini duša ište!

Društvo -

Miris i ukus zavičaja se, kažu, ne zaboravlja ni hiljadama kilometara daleko od doma. O rakiji, kafani i narodnjacima da ne govorimo...

1 / 8 Foto: Printskrin YT

Skoro svaki Srbin ima nekog rođaka ili prijatelja u inostranstvu. Koliko god da su savremene tehnologije i komunikacije napredne, neke stvari ipak postoje samo kod kuće. Da svima bude toplije oko srca, evo nekoliko nezaboravnih srpskih dobara.

Kafana pa sve ostaloO kafani ne treba trošiti reči. Ovde se slavi sve, počev od rođenja, svadbe i rođendana pa sve do uspešnog razvoda! Ovde se sklapaju prijateljstva, poslovi, počinju ljubavi, a sve to uz dobro iće i piće!

Gde je kafana tu je i rakijaNa široko i dugačko poznata i jedinstvena, njeno veličanstvo, rakija! Bila šljivovica, loza, medovača ili dunja, samo nek se toči! Retko se ona prava domaća nalazi u inostranstvu.

Da ugođaj kod kuće bude kompletan, narodnjaciVoleli ih ili ne, svi pevaju! Posle dve-tri litre obavezno ide "Još litar jedan", preko "Kafana je moja sudbina", pa sve tako do "Đurđevdana".

Sarma, pečenje i kiseli kupusKoliko su domaća jela ukusna potvrđuje i stara narodna izreka "mrtva bi ga usta jela". Žena je slaba domaćica ako ova tri specijaliteta nema na meniju! Kako se kiseli kupus teško nalazi u inostranstvu, ovo su neka od jela koja najviše nedostaju našim ljudima van Srbije.Pečenje, istina, postoji i van granica naše zemlje, ali što bi mnogi rekli "nije to, to".

Kajmak...

Gde su sir i kajmak, tu je naravno i burek!

Ajvar

Slatko

ČvarciO ovom delikatesu ne vredi govoriti. To mora da se proba.

Turska kafaNačin na koji se kod nas kafa tradicionalno priprema je retkost u inostranstvu. Obično se pije instant ili filter kafa, a naše "turske kafe" gotovo da nema.

Pletene čarape

Ovaj proizvod ne samo da podseća na Srbiju, već i na detinjstvo. Retke su bake koje unucima nisu plele ovakve čarape... U inostranstvu se mogu naći samo ako vam ih neko pošalje od kuće.

I konačno SrpkinjeDa se druge ne uvrede, mnogi tvrde da su devojke u Srbiji lepše nego bilo gde u svetu. Da li je to samo nostalgija za nekom davnom izgubljenom ljubavlju, legenda ili istina, ostaje nedorečeno...

Udariće je promaja...
Udariće je promaja...

I na kraju ne bi valjalo, a da se ne spomene čuvena promaja! Ona možda ne fali u inostranstvu, ali je sasvim sigurno niko drugi osim Srba nema! Ko razume, shvatiće.(J. P. R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track