HEROJ OTPORA AUSTROUGARSKOJ: Zbog ovog čoveka Princip je ubio Ferdinanda!
Foto: Wikipedia

Bogdan Žerajić, ime koje se ne zaboravlja

HEROJ OTPORA AUSTROUGARSKOJ: Zbog ovog čoveka Princip je ubio Ferdinanda!

Društvo -
Žerajićev atentat nije uspeo, a on je izvršio samoubistvo na mestu atentata, kako bi presekao svaku mogućnost istrage. Žerajićev akt imao je snažnog uticaja na dalji razvoj revolucionarnog pokreta bosansko-hercegovačke omladine, za koju je Žerajić postao simbol idealnog borca za slobodu

Na današnji dan (15. jun) 1910. godine, mladi srpski revolucionar Bogdan Žerajić pokušao je da izvrši atentat na generala Marijana Varešanina, tadašnjeg namesnika u Bosni i Hercegovini, nakon čega je izvršio samoubistvo. Njegova žrtva označila je početak borbe porobljenog naroda i poslužila kao motiv Gavrilu Principu za ono što će uraditi četiri godine kasnije, a Žerajić je postao prvi simbol otpora prema austrougarskoj vlasti.Rođen je u Nevesinju, u selu Miljevac, gimnaziju je završio u Mostaru, a pravo studirao u Zagrebu. Jedno vreme je služio kao učitelj u Srbiji u kruševačkom okrugu. Njegov brat od strica, general dr Milan Žerajić je bio lični lekar kralja Petra prvog, a Milanov brat Risto lični lekar kralja Aleksandra.

Bio je nezadovoljan politikom srpskog građanstva u Bosni i Hercegovini, koje je po njegovom uverenju, napustilo svaku stvarnu borbu protiv tuđinske vlasti u zemlji i krenulo putevima političkog oportunizma. Žerajić je zastupao potrebu beskompromisne borbe protiv Austrougarske. Svoj stav u politici potvrdio je pokušajem atentata na poglavara zemlje generala Marijana Varešanina, koji je on smatrao demonstracIjom i aktom protesta protiv stanja nastalog donošenjem ustava (Zemaljski statut) za BiH i otvaranjem bosanskog Sabora.

Marijan Varešanin, foto Wikipedia
Marijan Varešanin, foto Wikipedia

Žerajićev atentat na njega nije uspeo,pucao je na Varešanina 5 puta i promašio je, sa poslednjim šestim je izvršio samoubistvo na mestu atentata, kako bi presekao svaku mogućnost istrage. Žerajićev akt imao je snažnog uticaja na dalji razvoj revolucionarnog pokreta bosansko-hercegovačke omladine, za koju je Žerajić postao simbol idealnog borca za slobodu.Po predanju Bore Jevtića, savremenika i prijatelja Gavrila Principa, koji je posle Sarajevskog atentata, bio uhapšen i mučen od strane austrougarskih vlasti, jedan od njegovih mučitelja mu se hvalio kako je koristio Žerajevićevu lobanju kao pikslu.

(Wikipedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track