OTROV IZ RUDNIKA STOLICE I DALJE TEČE: Nikog nije briga, čekaju pomoć UN
Foto: Zoran šaponjić

Masovno trovanje

OTROV IZ RUDNIKA STOLICE I DALJE TEČE: Nikog nije briga, čekaju pomoć UN

Društvo -
Više od godinu dana, otrovne materije iz rudnika Stolice kod Kostanika, u vlasništvu Farmakoma cure u lokalnu reku i time i dalje niko od nadležnih ozbiljno ne bavi

Poslednje analize Korenite, Jadra i Drine radio je još u martu Zavod za javno zdravlje Šabac a ti rezultati pokazuju da arsena ima šest, a antimona 130 puta više od dozvoljenog. Republička agencija analize ne radi još od decembra, iako jalovina bez pauze truje srpske reke.

„Agencija za zaštitu životne sredine radi analize prema nalogu vodoprivrednog inspektora, odnosno inspektora za zaštitu životne sredine. Nije takvih naloga bilo od decembra. Danas smo sa njima organizovali još jednu vanrednu analizu i u narednih nekoliko dana će biti gotovi rezultati. Međutim i bez tih rezultata mi apriori da će ponovo biti povećana koncentracija teških metala“, kaže Filip Radović.

Zašto niko ne reaguje godinu dana, N1 pita punih osam meseci. Ministarstvo za životnu sredinu, nerado ili uopšte ne govori o ovoj ekološkoj katastrofi, jer ih, po svoj prilici, jalovište brine kao lanjski sneg.

U Ministarstvu za vanredne sitruacije kažu: sanaciju će finansirati Ujedinjene nacije. I u kancelariji za obnovu od poplava tvrde: pomoć UN-a je jedino rešenje jer je za Srbiju to veliki finansijski zalogaj.

„U vreme kada smo prvi put pričali o tome postojala je samo jedino procena da se taj problem jedino rešava sa 150 miliona dinara što je novac koji mi konkretno u kancelariji u tom trenutku nismo mogli sebi da priuštimo“, kaže Marko Blagojević.

Nezvanična procena je da će radovi početi tokom leta. Iz kancelarije UN u Beogradu na N1 je stiglo kratko saopštenje:

„UNDP će realizovati izradu projekta trajne sanacije problema vezanog za isticanje otrovnih materija iz rudnika Stolice. Izrada će biti naručena od kvalifikovane firme za projektovanje na osnovu detaljnog projektnog zadatka koji će za cilj imati trajno rešenje problema“.

Da se ovakvo, opšte rešenje makar nazire državi je bilo potrebno godinu dana. Dovoljno da se na delu pokaže slično kao i vlasnik jalovišta - Farmakom koji da sačuva životnu sredinu nije učinio gotovo ništa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track