VULIN MOTIVIŠE BESPLATAN RAD: Zakonom ćemo podstaći volontiranje!
Foto: Milen Đorđević

Srbi ne žele da rade za dž

VULIN MOTIVIŠE BESPLATAN RAD: Zakonom ćemo podstaći volontiranje!

Društvo -
Po svetskim standardima, od 56 zemalja u kojima se sporovodi volonterski rad i on pažljivo meri i prati, Srbija je, kako je kazao, na "ne bas zavidnom 45 mestu", a najbolja u tome je Norveška

BEOGRAD - Od 56 zemalja u svetu u kojima se sprovodi i pažljivo prati volonterski rad, Srbija se nalazi na 45 mestu, a postoje mehanizmi kojim bi se podstakao volonterski rad i jedan od načina je donošenje i unapređenje zakonske regulative u toj oblasti, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

On je otvarajući Okrugli sto "Potrebe i mogućnosti masovnog angažovanja građana, naročito mladih, na javnim i dobrovoljnim radovima", koji pod pokroviteljstvom ministarstva organizuje Udruženje učesnika omladinskih radnih akcija i volontera Srbije, rekao da nema volonterskog rada bez solidarnosti, kao i da ono predstavlja poželjni oblik društvenog ponašanja.

Vulin je rekao da ministarstvo nastoji da se što pre dođe do zakonskih rešenja u toj oblasti i da je iduće nedelje planiran sastanak radne grupe koju čine predstavnici tog, ali i Ministarstva omladine i sporta.

"Svakako drugačije ne možemo da popravimo situaciju kada je u pitanju oblast volonterskog rada, a u saradnji sa drugim ministarstvima, uz podršku udruženja, razmenu iskustava sa onima koji su učestvovali u radnim akcijama, svi zajedno možemo da uradimo nešto i siguran sam da ćemo to učiniti vrlo brzo. Trudićemo se da to učinimo što pre, da budemo spremni i za nepogode i sve druge aktivnosti", rekao je Vulin.

Kako je kazao, cilj je da se nađe zakonski okvir kako bi građani mogli svoju dobrotu i kroz taj organizovani način da pokažu. Takođe je naglasio da je važan organizovan pristup volonterskom radu. On je rekao da po svetskim standardima, od 56 zemalja u kojima se sporovodi volonterski rad i on pažljivo meri i prati, Srbija je, kako je kazao, na "ne bas zavidnom 45 mestu", a najbolja u tome je Norveška.

Kako je ministar Vulin objasnio, to se računa na osnovu toga koliki broj ljudi je u svom radnom veku prošao kroz neku od volonterskih akcija. U svetu postoje brojni mehanizmi za podsticanje dobrovoljnog rada, a neki od njih su ili nagrađivanje kroz staž, zatim da se bez volontiranja ne može zaposliti u određenim institucijama, kvalifikacije za bolje radno mesto...

"Elementarne nepogode su nam pokazale prošle godine najlepši deo nas, to je kad ne pitamo zašto nešto treba raditi već zato što osećamo potrebu, a volonterski rad jeste jedan od načina", kazao je Vulin.

Aleksandar Vlin, Foto: Zorana Jevtić
Aleksandar Vlin, Foto: Zorana Jevtić

On je ukazao da se volonteri angažuju na sportskim skupovima, zatim Gerontološkim centrima, dečjim centrima, na SOS telefonima, a trebalo bi da ih ima još i više.

Mnistar je kazao da u Crvenom krstu Srbije godišnje volontira 60.000 volontera, i dodao da će i u radu sa migrantima biti potrebna pomoć volontera.

"Svako društvo počiva na onom obliku ponašanja koje se nagrađuje i podstiče", rekao je Vulin.

Učesnici radnog stola u "Palati Srbija" danas će razgovarati, između ostalog o pravnom okviru za masovno radno angažovanje građana, posebno mladih, o javnim i dobrovoljnim radovima u funkciji prevencije od elementarnih nepogoda, kao i zainteresovanosti i motivaciji za javne i dobrovoljne radove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track