ČISTKA U SPC: Suspendovan i vladika Jovan Purić, zamenjuje ga Teodosije
Foto: Fonet

Smena episkopa niškog

ČISTKA U SPC: Suspendovan i vladika Jovan Purić, zamenjuje ga Teodosije

Društvo -
Sveti arhijerejski sabor suspendovao je ovog episkopa jer se veoma loše snalazio u organizaciji rada u eparhiji, kaže za Kurir izvor u SPC

BEOGRAD - Nakon razrešenja vladika Filareta i Georgija, zavođenje reda u Srpskoj pravoslavnoj crkvi nastavljeno je suspenzijom episkopa niškog Jovana (Purića).Sveti arhijerejski sabor suspendovao je ovog episkopa jer se veoma loše snalazio u organizaciji rada u eparhiji, kaže za Kurir izvor u SPC.- Nije bilo nedoličnog ponašanja niti problema s finansijama. Episkop Jovan je veliki intelektualac, ali jednostavno se nije snašao u organizaciji vođenja eparhije. Često je menjao sveštenike po parohijama. Taman što se naviknu na jednu parohiju, on ih pošalje u drugu. I tako je radio sa njih 35, skoro svi su se žalili, pa je moralo doći do suspenzije - navodi izvor Kurira u SPC.Sveštenstvo se, kako saznajemo, prvo u pismenoj formi, a zatim i lično požalilo patrijarhu Irineju, a Sinod je ove žalbe uvažio. Niškog episkopa će do sledećeg Sabora SPC zamenjivati episkop raško-prizrenski Teodosije.Suspendovani vladika juče nije odgovarao na naše pozive.Inače, ovo nije prva odluka kojom se zavodi red među vladikama SPC. Počev od 2010. godine, razrešeno ih je pet. Poslednji među njima bio je vladika Filaret, kome se, osim neadekvatnog raspolaganja crkvenim novcem, na teret stavljalo i nedolično ponašanje. Ključeve episkopskih središta morali su da polože i vladika raško-prizrenski Artemije, srednjoevropski Konstantin, zvorničko-tuzlanski Vasilije i kanadski Georgije.(M. L.)

Srpska pravoslavna crkvaNIJE SUSPENDOVAN, NEGO „PRIVREMENO ODSUTAN“Iako smo u SPC nezvanično dobili potvrdu o smeni niškog episkopa Jovana, episkop bački Irinej je nespretno napisanim saopštenjem pokušao da demantuje ove tvrdnje.- Episkop niški Jovan nije suspendovan, nego je, po uobičajenoj proceduri, dobio privremeno odsustvo iz eparhije radi lečenja, i to ne do idućeg zasedanja Sabora već do idućeg zasedanja Svetog sinoda u drugoj polovini avgusta - poručio je Irinej.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track