EVROPA NA BALKANSKOM ROŠTILJU: Šta EU može da nauči od Jugoslavije?
Foto: Youtube

Yuropa

EVROPA NA BALKANSKOM ROŠTILJU: Šta EU može da nauči od Jugoslavije?

Društvo -
Države nastale na području bivše Jugoslavije više nego išta drugo pokazuju šta preti EU ako se formira samo na osnovu čisto ekonomskih razloga

Zar ujedinjena Evropa nije nešto više od zone zajedničke valute i Šengenske zone? Ovo pitanje postavlja Velt, osvrćući se na esej Yuropa iz pera Tanje Petrović.

"Upravo na prostorima bivše Jugoslavije može mnogo toga da se nauči o Evropi, ali na drugačiji način nego što je to uobičajeno u Briselu.

Jedan mali esej stavio je tako Evropu na balkanski roštilj. Tanja Petrović je rođena 1984. u Jagodini, a danas živi u Ljubljani i bavi se istraživanjem kultura. Ona pokazuje da ima smisla da se o Evropi razmišlja na osnovu jugoslovenskog iskustva, dakle očima Yurope

Države nastale na području bivše Jugoslavije više nego išta drugo pokazuju šta preti EU ako se formira samo na osnovu čisto ekonomskih razloga, jer tada vladaju "kvazi-kolonijalni" odnosi: u tom slučaju nestaje solidarnosti, javljaju se mračne želje za odvajanjem s jedne i za "soft-socijalizmom" s druge strane. Javlja se konflikt kao ovaj između Brisela i Atine.

Jugoslavija je i sama imala razlike s kojima nije znala da izađe na kraj, baš kao i evrozona danas. Slovenija je bila cilj migracije radnika s juga, a na jugu Jugoslavije se tvrdilo da Slovenija samo iskorištava sirovine i radnu snagu kako bi "nama na jugu" prodavala svoje skupe proizvode.

Petrović pokazuje kako je prazna retorika EU kada govori o "evropskoj perspektivi" za Balkan. Fraze o "evropskoj porodici" degradiraju se izjavama o "problematičnim đacima koji nisu odradili svoj zadatak" i koji moraju da se "stave pod kontrolu, vaspitaju i obrazuju".

Za Tanju Petrović to nije samo "kvazi-kolonijalni" pristup. EU stalno govori o "brizi za region", ali se u stvarnosti ponaša hegemonijalno. "Normiranje diskursa i praznina koja deli formu izjava od njihovog sadržaja bile su osnovne odlike javnih izjava u kasnom socijalizmu", piše ona.

A pošto ona dobro poznaje Jugoslaviju, u kojoj je propao kako socijalizam, tako i ideja o multietičnoj državi, onda je sigurno alarmirantno kada ona na ovaj način povlači paralele sa stanjem u EU", piše Velt.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja