Najnovije vesti

NEZADOVOLJNI RODITELJI: Škole osnivaju agencije za ekskurzije i izlete!
Foto: Dado Djilas

Izmena Zakona o osnovama obrazovanja

NEZADOVOLJNI RODITELJI: Škole osnivaju agencije za ekskurzije i izlete!

Društvo
Bliže uslove za osnivanje i rad organizacije propisaće ministar prosvete. Roditelji ogorčeni jer poskupljuju đačka putovanja

BEOGRAD - Ako zaživi novi zakon o osnovama sistema obrazovanja, škole u Srbiji moći će da osnivaju prave male turističke agencije, odnosno samostalna pravna lica koja će se baviti organizacijom ekskurzija, izleta, rekreativne nastave...

Ova izmena zakona, o kojoj je bilo reči na javnoj raspravi u Novom Sadu kojoj su prisustvovali i predstavnici Ministarstva prosvete, izazvala je burne reakcije roditelja.
- Hoćemo da znamo gde ide naš novac za ekskurzije, a ne da neka agencija škole sve sama organizuje, i to bez mišljenja roditelja. Ne vidimo svrhu osnivanja takve organizacije, osim dodatnog trošenja novca za njen rad - pričaju za Kurir nezadovoljni roditelji.

Na pitanja upućena Ministarstvu prosvete, kažu, nisu dobili konkretne odgovore.
- Rečeno nam je da će bliže uslove za osnivanje i rad organizacije propisati ministar i da se takva praksa već pokazala uspešnom u Sloveniji. Mi nismo članica EU, niti upola razvijena zemlja kao Slovenija, te ne vidimo zašto bismo komplikovali i poskupljivali proceduru prilikom organizovanja ekskurzija - poručuju roditelji.

U Nacrtu zakona o osnovama sistema obrazovanja, o kom se javna rasprava završava danas, piše da će svaka škola moći da osnuje samostalnu organizaciju za organizovanje izleta, ekskurzija, rekreativne nastave, radionica i drugih aktivnosti za decu. Ova organizacija zvala bi se Centar za nastavne, vannastavne i naučne aktivnosti. Takođe bi organizovala i seminare za zaposlene u školi.

(M. L.)

 

Snežana Marković
RODITELJI PUTEM SMS DA KOMUNICIRAJU SA ŠKOLOM

Novina u nacrtu zakona, o kojoj je Kurir prvi pisao, jeste i da su roditelji dužni da u roku od dva dana od početka izostajanja učenika obaveste razrednog, a u roku od tri dana da opravdaju izostanak. 
- Škola i roditelji moraju da komuniciraju, mejlom, putem SMS ili telefonom, moraju se sami dogovoriti - kaže Snežana Marković, pomoćnica ministra prosvete.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...