SKANDALOZNO: Klimama uništavaju spomenike kulture!
Foto: Nebojša Mand

Državne ustanove, a krše propise

SKANDALOZNO: Klimama uništavaju spomenike kulture!

Društvo -
Iako Zavod za zaštitu spomenika nije izdao dozvole, veliki broj zaštićenih zgrada urnisan uređajima za rashlađivanje. Najgore stanje na zgradi Predsedništva

BEOGRAD - Za kulturu danas malo ko mari. Da je tako, najbolje pokazuje to što je klima-uređaj postavljen na zgradu u Ulici vojvode Milenka 13, koja je spomenik kulture!Ničija nadležnostI ne samo da je oskrnavljeno remek-delo kulture nego su prekršeni i propisi. Naime, predviđeno je da saglasnost za postavljanje klima na ovakvim zgradama mora da da Zavod za zaštitu spomenika kulture, ali ta ustanova, kako nezvanično saznajemo, poslednjih godina nije izdavala takvu saglasnost.Zvaničan odgovor u Zavodu nismo dobili, kao ni u Ministarstvu kulture, dok u komunalnoj inspekciji kažu da nisu nadležni.- Država nije regulisala postavljanje klima. Adresa za ovo pitanje je Zavod za zaštitu spomenika - kažu u inspekciji.

Nebriga... Zgrada u Ulici vojvode Milenka
Nebriga... Zgrada u Ulici vojvode Milenka

Inače, zgrada u Ulici vojvode Milenka nije jedini spomenik kulture koji ima spoljašnju klimu na neprocenjivim fasadama. Ubedljivo najgora situacija je na zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, gde je fasada uništena klimama, koje su postavljene bukvalno na razdaljini od jednog metra. No, iako su mediji pre dve godine „obavestili“ predsednika Tomislava Nikolića da je tako oskrnavio objekat pod zaštitom, veliki broj klima i dan-danas rashlađuje šefa države.Ni Stari dvor nije u boljem stanju, kao ni Vlada Srbije, zgrade Ministarstva spoljnih poslova i kulture, Muzeju istorije i u Ulici vojvode Milenka.

Ladovina... Ministarstvo kulture
Ladovina... Ministarstvo kulture

Nepoznati autorFotografije na kojima se vidi kako klima-uređaji uništavaju neprocenjive umetničke reljefe na kulturno-istorijskim spomenicima u centru Beograda prvi je postavio glumac Sergej Trifunović na Instagramu. On kaže da su ovi prizori obeshrabrujući.- Odlično što ćete se baviti time! Taj prizor bih nazvao: „Klimom protiv spomenika kulture“, rad nepoznatog autora s početka 21. veka - kaže Trifunović.

Odluka o komunalnom reduKAZNA 100.000 DINARAOdluka o komunalnom redu ipak predviđa kazne za nesavesne građane i državne činovnike koji skrnave spomenike kulture. Naime, ukoliko neko postavi klima-uređaj bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture, biće kažnjen sa 100.000 dinara.

REAGOVANJALuka Milićev (26) pravnikNe mislim da spoljašnje klime treba da stoje na zgradama institucija i spomenika kulture, jer kvare izgled starih i lepih zgrada koje treba da u najboljem svetlu predstavljaju BeogradVladimir Tončić (34) arhitektaMislim da treba da se pronađe nego drugo rešenje ili da su uvedu centralizovane klime kako se ne bi ružio izgled ovih zgrada. U inostranstvu postoje različita rešenja za to, pa treba odabrati najboljaLjiljana Buha (52) neonatologTo je sramota, pre 20 godina u Grčkoj su tako klime bile na svakom antičkom hramu, a sad su propali. Mislim da vam to sasvim dovoljno govori o uticaju klima na građevine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track