TVRDE DA SE RADI O KORUPCIJI: SDS zahteva poništavanje tendera za nabavku derivata
Foto: Marina Lopičić

Po hitnom postupku

TVRDE DA SE RADI O KORUPCIJI: SDS zahteva poništavanje tendera za nabavku derivata

Društvo -
Socijaldemokratska stranka (SDS) zatražila je danas hitno poništavanje, kako navodi, protivzakonito raspisanog tendera Ministarstva rudarstva i energetike za nabavku derivata u vrednosti od oko 170 miliona evra

"Tender je raspisan po hitnom postupku, bez objavljivanja i s direktnim pregovaranjem, a nije bilo nikakvog zakonskog osnova za hitan postupak. Način objavljivanja tendera i uslovi, kao i zakoni koji su tom prilikom prekršeni ukazuju na sistemsku korupciju", navodi se u saopštenju SDS-a.

Kako se navodi, kao razlog za hitnost u mišljenju Uprave za javne nabavke, na koje se Ministarstvo poziva, navodi se kašnjenje u formiranju Uprave za energetske rezerve i kasno donošenje podzakonskih akata i planova nabavki od strane vlade i ministarstva.

"Kako su sve radnje u nadležnosti Vlade i Ministarstva i kako je jedini razlog kašnjenja njihova neažurnost i nesposobnost, to svakako po Zakonu ne može biti razlog za hitnost. Očigledno je da je jedina 'osnova za hitnost' i za zatvoreni postupak uz direktno pregovaranje namera da se ovaj posao uradi daleko od očiju javnosti i posao dodeli mimo zakona", tvrde socijaldemokrate.

U toj stranci dodaju da su ovim tenderom diskriminisani svi potencijalni lokalni i najveći deo međunarodnih isporučilaca, jer je jedan od uslova tendera da preduzeće poseduje robu u rafineriji u Nemačkoj ;i da za trgovinu opcijama ima sertifikat od nemačkog federalnog organa koja se time bavi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track