PUTARI SE ŽALE NA EKSTREMNE USLOVE: Mnogo je za.ebano raditi na 170 stepeni!
Foto: Nema

Osuđeni na rad u goloj vodi

PUTARI SE ŽALE NA EKSTREMNE USLOVE: Mnogo je za.ebano raditi na 170 stepeni!

Društvo -
Na asfaltu se može jaje ispržiti! Niko nas i ne pita kako podnosimo. Kakva pauza! Odbiju nam od dnevnice ako sednemo u hlad, kažu ogorčeni radnici

BEOGRAD - Nema onoga kome jučerašnja tropska temperatura od oko zvaničnih 40 stepeni nije teško pala. Ali možda će vam biti lakše da izdržite paklene dane kad pročitate da putari rade i na 170 stepeni!Baš toliko iznosi temperatura prilikom postavljanja asfalta. Preznojene radnike smo zatekli dok su pripremali podlogu u beogradskoj Ulici vojvode Stepe. Na njih se ne odnose saveti lekara da se od 11 do 17 časova izbegava izlaganje suncu. Osuđeni su na rad u „goloj vodi“ dok „mozak kuva“.Zoran Dimić, poslovođa, kaže da se vode onom narodnom izrekom „kad se mora, nije teško“.- Pošto je rok za završetak radova kratak, tokom dana ne pravimo pauze. Stalno radimo na ovakvim temperaturama, pa smo se već nekako i navikli - kaže Zoran Dimić, poslovođa, i dodaje da se radnici od vrućina „brane“ vodom, sokovima, ali i mlekom, koje piju zbog pluća.

Pokazuje 38... Toplije je, garant
Pokazuje 38... Toplije je, garant

Ali putari su gotovo očajni.- Mnogo je za.ebano! Vruće, prevruće... Na asfaltu se može jaje ispržiti! - priča jedan od njih i dodaje:- Nemamo pauzu, kakva crna pauza! Niko nas i ne pita kako podnosimo. Imamo samo pravo da radimo i nijedno drugo pravo. Ma, nemamo pravo ni da pričamo.Plata se mora zaraditi, a kažu da ni ona nije redovna.- Mi smo pečeni. Niko nas od šefova i ne pita da li možemo da izdržimo. Niko da nam kaže: „Ljudi, sklonite se malo u hladovinu.“ A ako nas i vide da smo seli da predahnemo, odmah nas kazne oduzimanjem od dnevnice dva sata! - naglašava Živorad Jovanović.S njim je saglasan i njegov kolega Danilo Sofrenić:- Ne smemo u hlad da se sklonimo. Strašno, strašno.Neke građevinske firme juče su od 12 sati prekinule sve spoljne radove na objektima. Za beogradske putare to nije važilo.

Pakao u prevozuVOŽNJA NA 43 STEPENASkoro kao u sauni bilo je juče u pojedinim vozilima GSP. U jednom od „španskih“ tramvaja je izmereno 43 stepena.

Dugo vrelo letoKIŠA TEK ZA 15 DANACrveni meteorološki alarm juče je bio u većem delu Srbije, što znači da su vremenske prilike opasne. Prema najavama RHMZ, i danas će temperature kretati oko 40 stepeni. Kad ste direktno izloženi suncu, toplije minimum za 15 stepeni. U RHMZ kažu da se prve kiše očekuju tek za 15 dana.

Toplotni udarOPASNO PO ŽIVOT- toplotni udar se lako može pomešati sa sunčanicom i opasan je po život- nastaje u momentu kad telesna temperatura naglo poraste iznad 41 stepena- simptomi su suva i vruća koža, otežano disanje, vrtoglavica, nizak krvni pritisak, tahikardija, povraćanje, odsustvo znojenja, grčevi, gubitak svesti...- da biste pomogli osobi zahvaćenoj toplotnim udarom, potrebno je da je odvedete u hlad ili rashlađenu prostoriju i uklonite suvišnu odeću- zatim sledi umivanje hladnom vodom i, ukoliko je u svesnom stanju, daju se napici bez kofeina i alkohola

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja