(VIDEO) Stefanović: Ne sprema se teroristički napad na Srbiju
Foto: Mup

(VIDEO) Stefanović: Ne sprema se teroristički napad na Srbiju

Društvo -
MUP Srbije nema saznanja da se sprema nekakav teroristički napad u Srbiji ali uvek postoji objektivna zabrinutost, kaže ministar policije Nebojša Stefanović. Ističe da policija mesecima unazad preduzima bezbednosne mere.

Ministar policije Nebojša Stefanović je, na konferenciji za novinare, rekao da su velike snage policije angažovane na sprovođenju bezbednosnih mera, uključujući i preventivno angažovanje specijalnih jedinica i saradnju sa domaćim i stranim službama.Stefanović je naveo da postoji spisak ljudi koji su osumnjičeni za terorizam i koji bi teorijski mogli da ugroze teritoriju Srbije."Oni za sada nisu dolazili u Srbiju, niti se sprema nekakav teroristički napad na Srbiju. Uvek postoji objektivna zabrinutost i naša dužnost je da preuzmemo mere", rekao je Stefanović.Objasnio je da se već nekoliko meseci unazad preduzimaju mere zaštite vitalne infrastrukture i očuvanja bezbednosti na ulicama, istakavši da je povećana samo bezbednost infrastrukturnih objekata koji bi teorijski mogli da budu meta, pre svega policijskih objekata."Za razliku od jednog dela evropskih gradova koji moraju da imaju vojsku i policiju sa oklopnim transporterima, dugim cevima i osoblje sa automatima koji šetaju ulicama u najprometnijim turističkim mestima, u Srbiji to nije slučaj", rekao je Stefanović.

Govoreći o migrantima koji dolaze u Srbiju, Stefanović je naveo da među njima ima i vojno sposobnih koji su "prošli neku obuku i verovatno učestvovali u ratovima u zemljama u kojima su bili"."Oni se u Srbiji identifikuju, uzimaju im se otisci i daju informacije o svim pravnim mogućnostima koje imaju kao azilanti", rekao je ministar."Do sada, za sedam-osam meseci intenzivnog priliva azilanata nijedan ozbiljan incident nismo imali a kamoli pokušaj ugrožavanja bezbednosti", rekao je Stefanović, istakavši da policija svako upozorenje ozbiljno prihvata.Dodao je da više od 1.000 ilegalnih migranata dnevno pokušava da uđe u Srbiju, navodeći da je tokom 2015. godine došlo više od 61.500 ilegalnih migranata i da se njihov broj svakog dana uvećava.Ministar policije je dodao i da policija preduzima mere i štiti granice.

Foto: MUP
Foto: MUP

"Očekujem brzo hapšenje za napad u Potočatima"Ministar policije je izrazio očekivanje da će tužilaštvo i policija BiH preduzeti sve da uhapse osumnjičene za pokušaj ubistva premijera Aleksandra Vučića u Potočarima."Očekujem da će biti učinjeno brzo i da će se pokazati efikasnost i da će svi oni koje smo očima videli da su pokušali linč na našeg premijera odgovarati vrlo brzo", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.Tužilaštvo BiH vodi istragu i sačekaćmo njene rezultate, rekao je Stefanović i dodao da je MUP u stalnom kontaktu s ministrima bezbednosti BiH Draganom Mektićem i ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem.Stefanović navodi da je MUP Srbije učinio sve što je mogao u saradnji sa BiH i RS i da će izaći u susret u svemu što se od MUP-a Srbije bude tražilo, a može biti od pomoći."Čekaćemo rezultate istrage", rekao je Stefanović, navodeći da nadležni organi Srbije nemaju istrazne mogućnosti u slučaju pokušaja ubistva Vučića u Potočarima 11. jula na obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Foto: MUP
Foto: MUP

Intenzivna istraga u slučaju BekoMinistar je dodao i da, posle hapšenja osumnjičene za pokušaj ubistva biznismena Milana Beka, policija u Beogradu intenzivno radi na rasvetljavanju tog slučaja.

"Istina je da nam je veoma stalo da ovaj slučaj dovedemo do kraja, da pokažemo sve što je bilo, naravno i da nađemo i sve saučesnike i otkrijemo punu istinu o tom slučaju", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare.

Ističe da je očekivao da će osumnjičenoj za pokušaj ubistva Beka M. A. (31) biti određen jednomesečni pritvor i dodaje da javnost može da računa da će PU Beograd na ovom slučaju raditi intenzivno i konstantno.Upitan o smrti nemačkog državljanina u Borči, Stefanović je rekao da je policija koja je obavila uviđaj sve informacije i dokumenta koja je našla predala BIA i da očekuje da će BIA dalje preuzeti taj slučaj.Na pitanje o ubistvu vlasnika klubova Dragana Jelinovića, Stefanović kaže da u toj istrazi ima određenog napretka ali da je najbolje za istragu da ne iznosi informacije."Nećete imati nijednu informaciju od nas dok se slučaj ne razreši", rekao ministar, dodavši da je na primeru pokušaja ubistva Milana Beka "shvatio da je najbolje da sa novinarima ne deli nijednu informaciju" jer je to najbolje za istragu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track