LETO 2012. BILO TOPLIJE: Vrelo do kraja jula, ali evo kad će nas kiša na kratko rashladiti
Foto: Fonet

RHMZ najavljuje

LETO 2012. BILO TOPLIJE: Vrelo do kraja jula, ali evo kad će nas kiša na kratko rashladiti

Društvo -
Ima velikih izgleda da će se period visoke temperature produži i na početak avgusta, s tim da bi 27. i 28. jula došlo do kratkotrajnog, dvodnevnog osveženja, kaže meteorolog Nedeljko Todorović

BEOGRAD - Meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Nedeljko Todorović izjavio je danas da će vrućina potrajati bar do kraja jula, ali da ipak ovo leto po dužini perioda toplog i sušnog vremena ne može da dostigne leto 2012. godine, koje je u Srbiji bilo najtoplije za 127 godina.

"Period visoke temperature će potrajati bar dok kraja jula, a ima velikih izgleda da se produži i na početak avgusta, s tim da bi 27. i 28. jula došlo do kratkotrajnog, dvodnevnog osveženja, tokom kojeg bi temperatura u proseku bila niža za pet stepeni, te bi, u zavisnosti od dela Srbije, bila od 30 stepeni do 34 stepena", kazao je Todorović.

On je rekao da temperature koje su izmerene poslednjih dana u Srbiji jesu ekstremne sa stanovišta kriterijuma za ocenu "u granicama, iznad ili ispod proseka".

"Iako tako visoke temperature nisu zabeležene svakog dana tokom ovog leta, one spadaju u kategoriju znatno iznad proseka, nakon koje sledi kategorija ekstremno visokih temperatura", rekao je Todorović. Upitan da li se ovo leto po vrućini može porediti s prethodnim godinama, Todorović je kazao da se periodi visokih temperaturnih vrednosti ponavljaju i da je u leto 2012. godine bilo znatno dužih perioda toplog i sušnog vremena nego juna i jula ove godine.

"Najbliža godina koja je imala znatno duže periode toplog i sušnog vremena bila je 2012. godina, kada su prve temperature od 30 stepeni počele 30. aprila i to je trajalo do kraja oktobra. Nije svakog dana u tom periodu temperatura prelazila 30 stepeni, kao što to nije slučaj ni ove godine, ali smo tada imali šestomesečnu sušu s vrlo malo kiše. Bilo je to najtoplije leto u poslednjih 127 godina, slično letu 1946. godine, samo su nijanse odlučile da nadvlada 2012. godina", rekao je Todorović.

On je dodao da ni tokom letnjih meseci 2012. godine, najviša temperatura u Beogradu nije prelazila 40 stepeni, i da u pogledu dužine perioda toplog i sušnog vremena, ovo leto ne može da se poredi s letom 2012. godine.

"Tokom leta 2012. godine, maksimalna izmerena vrednost u Beogradu iznosila je 39,7 stepeni, dok je juče u glavnom gradu izmereno 37,6 stepeni, što je ovogodišnji maksimum. Ni apsolutne vrednosti maksimuma ove godine nisu dostigle vrednosti iz 2012, a da ne pričam o dužini perioda toplog vremena. Ove godine je u maju bilo kiše i pljuskova, dok je prva polovina juna bila topla, a druga hladna, s kišom, pa su gradjani pitali 'kad će to leto'. Jun je ove godine bio u proseku padavina i temperature, ali daleko ispod proseka za jun 2012. godine, dok je jul ove godine, kao drugi letnji mesec, odskočio naviše", rekao je Todorović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track