BIO NEONACISTA, A SADA POSTAJE ŽENA: Član Nacionalnog stroja menja pol
Foto: Pt N1

Dolf je sada Dajana

BIO NEONACISTA, A SADA POSTAJE ŽENA: Član Nacionalnog stroja menja pol

Društvo -
Bilo je nekoliko puta napada, pesničenja, ali se ja borim i ne dam se. Ako sam ja već bila takva, da sam sebe mrzela, suzbijala osećanja i ispoljavala neku takvu agresiju, mogu i sad da se okrenem i borim i za sebe, i za stav, i za to ko sam i šta sam, poručuje Dajana

NOVI SAD - Dolf Pospiš, nekada osuđivani član neonacističke organizacije Nacionalni stroj, odlučio je da promeni pol. Danas se zove Dajana, prolazi kroz osetljiv period uzimanja hormonske terapije i nada se skoroj operaciji.

Pospiš je zbog incidenata povezanih sa izazivanjem verske, rasne i nacionalne mržnje u zatvoru proveo više od tri godine, prenosi N1.

Ona kaže da je neonacizam njena ružna prošlost, i faza u koju je kao nesigurna tinejdžerka bežala jer nije mogla da prihvati sebe onakvu kakva jeste.

“Ja sam izmislila sve te likove, zbog svojih nezadovoljstava, frustracija i kompleksa. Ne postoji ni Dolf, ni Adolf, ni Rudolf. Postoji samo Dajana”, kaže ona.

Dajana tvrdi da je oduvek znala da je žena, ali je zbog osude društva potiskivala svoju pravu prirodu, prikrivajući je ekstremima.

“Nije lako za objasniti. Povučeš se u sebe i mrziš to, i počne toliko da ti smeta da izgubiš sebe. Pravilo mi je haos u glavi, potogovo u pubertetu - šta sad? Ja sam svesna i osećam se kako se osećam, a ćutim. Osećam se kao žensko, a nemam kome da kažem, pogotovo pre deset ili više godina. Nemaš kome da kažeš, da se požališ, jer okolina je ovde ortodoksna i tek tad nisu razumeli”, priča Dajana.

Danas, Dajana uzima hormonsku terapiju i polako svoj fizički izgled prilagođava slici kako se oseća. Hrabro korača ulicama Novog Sada, i nosi se sa svim neprijatnostima kojima biva svakodnevno izložena.

“Bilo je napada. Bilo je nekoliko puta napada, pesničenja, ali se ja borim i ne dam se. Ako sam ja već bila takva, da sam sebe mrzela, suzbijala osećanja i ispoljavala neku takvu agresiju, mogu i sad da se okrenem i borim i za sebe, i za stav, i za to ko sam i šta sam”, poručuje Dajana.

Iako se oslobodila stega, paradoksalno, danas joj je daleko teže nego ranije. Naime, Dajana je beskućnica. Prijatelji su je se odrekli, a članovi porodice izbacivali iz stanova u kojima je živela.

Zbog činjenice da nema trajno prebivalište, ne može da se prijavi za operaciju promene pola, niti dovoljno novca za redovno uzimanje hormonske terapije. Ona danas traži posao, ali poslodavci joj zbog izgleda okreću leđa.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track