LIJAKOVIĆ: Srbija proizvodnjom Nore i Lazara 2 postaje svetski igrač
Foto: Tanjug Marko Đoković

Poseta premijera Vučića Velikoj Plani

LIJAKOVIĆ: Srbija proizvodnjom Nore i Lazara 2 postaje svetski igrač

Društvo -
Dok se serijska proizvodnja "Lazara 2" očekuje početkom sledeće godine, Srbija već proizvodi “Noru”, oklopno sredstvo samohodne artiljerije, koja je prema rečima Aleksandra Lijakovića, najvažniji proizvod kojim je Srbija ušla među globalne igrače

VELIKA PLANA - Srbija je razvojem višenamenskih borbenih vozila “Nora” i “Lazar 2” ušla u grupu globalnih igrača na svetskoj sceni naoružanja i stoji rame uz rame sa proizvođačima sa zapada, rekao je danas pomoćnik direktora Jugoimport SDPR-a Aleksandar Lijaković.

Prema njegovim rečima, serijska proizvodnja višenamenskog oklopnog borbenog vozila “Lazar 2”, koji je sad prototip, počeće u martu sledeće godine. “

- To je naš odgovor na familiju višenamenskih oklopnih vozila koja se u svetu u poslednjih 15 godina intenzivno proizvode”, rekao je Lijaković novinarima u Velikoj Plani gde je premijer Aleksandar Vučić obišao pogon "Borbeni složeni sistemi".

Lijaković je naveo da je “Lazar 2” projektovan tako da bude potpuno ravnopravan sa svetskim vozilima u toj klasi i podsetio da, na primer, Hrvatska i Slovenija sklapaju vozilo “patrija”, koje je razvijeno u Finskoj.

Lazar 2” ima mogućnost osmatranja, gađanja i samoodbrane iz vozila i posebno je značajno za akcije u naseljenim mestima, u selima, za zasedu, rekao je Lijaković.

I dok se serijska proizvodnja "Lazara 2" očekuje početkom sledeće godine, Srbija već proizvodi “Noru”, oklopno sredstvo samohodne artiljerije, koja je prema rečima Lijakovića, najvažniji proizvod kojim je Srbija ušla među globalne igrače.

"Noru" Srbija intenzivno izvozi, a upravo se završava proizvodnja šest vozila za kupce iz Bangladeša. “Tu smo rame uz rame sa proizvođačima sa zapada, a imamo i određene prednosti u odnosu na njih”, rekao je Lijaković i dodao da srpsko oklopno vozilo, na primer, ima mogućnost ručnog upravljanja u slučaju otkaza funkcije u borbi. “Nora” i “Lazar 2” najznačajni su aduti PD “Borbeni složeni sistemi”, koje proizvodi i sve ključne složene komponetne za borbene sisteme i montazu borbenih vozila.

Fabrika složžnih borbenih sistema do kraja godine pustiće u rad nove hale za proizvodnju artiljerijskih i ostalih cevi, kao i halu za montažu, čime će biti osposobljena da, osim proizvodnje artiljerijskih oruđa i oklopnih borbenih vozila, proizvodi i ugrađuje ostala složena sredstva naoružanja i vojne opreme, uz usluge remonta.

Pušštanjem u rad pogona za proizvodnju cevi, obezbediće se važžne komponente za proizvodnju artiljerijskih oruđa i smanjiti zavisnost od uvoza. Površšina svih proizvodnih kapaciteta u Velikoj Plani iznosi 12.400 kvadratnih metara, a ukupna vrednost investicije koja obuhvata kupovinu zemljišta, izgradnju proizvodnih hala sa pratećom infrastrukturom i opremom za rad iznosi 13,6 miliona evra.

Osnivač “Borbenih složženih sistema” je Jugoimport - SDPR, držžavno preduzeće sa višedecenijskom tradicijom u prometu naoružžanja, vojne opreme i transfera tehnologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track