KO JE GOSPODAR NEBA: Hrvatsko vojno vazduhoplovstvo prvi put moćnije od srpskog?!
Foto: Profimedia

Srbija vs Hrvatska

KO JE GOSPODAR NEBA: Hrvatsko vojno vazduhoplovstvo prvi put moćnije od srpskog?!

Društvo -
Analiza otkriva da su hrvatske vazdušne snage posle obnove i renoviranja flote migova 21 prvi put moćnije od srpskih. Samo za remont i dokup migova u Ukrajini, Hrvati su potrošili 17,7 miliona evra

ZAGREB - Dok Srbija za potrebe vazdušnih snaga izdvaja 9 miliona evra godišnje, Hrvatska troši na desetine miliona.

Analiza srpskog portala za vazduhoplovstvo TangoSix otkriva da su hrvatske vazdušne snage posle obnove i renoviranja flote MiG-ova 21 prvi put moćnije od srpskih, prenosi hrvatski portal. Samo za remont i dokup MiG-ova u Ukrajini, Hrvati su potrošili 17,7 miliona evra.

Portal kao glavni razlog hrvatske nadmoći navodi novac koji je Hrvatska od 1991. godine uložila u ratno vazduhoplovstvo. Prema izvoru, Hrvatska je od 1994. do 2012. nabavila više od 90 aviona, od kojih su 49 borbena i 58 helikoptera. Srbija je pak od 2009. do 2012. nabavila tek 17 aviona za obuku i jedan za snimanje iz vazduha.

Tango Six piše da u Srbiji postoji sistemska nebriga prema vojnom vazduhoplovstvu i da hrvatski budžet za ratno vazduhoplovstvo daleko nadmašuje srpski. Dok Srbija za potrebe vazdušnih snaga izdvaja devet miliona evra godišnje, Hrvatska troši na desetine miliona, pa je samo za remont i dokup MiG-ova u Ukrajini potrošila 17,7 miliona evra.

Portal ocenjuje da Hrvatska pametnije i racionalnije investira u ratno vazduhoplovstvo i da je Srbiju prestigla "u svakom smislu" što potkrepljuje detaljnim uvidom u inventar HRZ-a i PZO-a.

(Index.hr/TangoSix)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track