SKANDALOZNA ODLUKA MINISTARSTVA PROSVETE: Postavili teroristu za veroučitelja u školi!
Foto: Printskrin Yt

Šok

SKANDALOZNA ODLUKA MINISTARSTVA PROSVETE: Postavili teroristu za veroučitelja u školi!

Društvo -
Žarko Obradović, nekadašnji ministar prosvete, potpisao je rešenje kojim se džihadisti odobrava rad sa decom

BEOGRAD - Novopazarac Abid Podbićanin (36), verski vođa jedinice „Džeiš Muhamed“, u javnosti predstavljen kao najopasniji terorista u Srbiji povezan s ekstremistima Islamske države, 2011. godine izabran je za veroučitelja u školama u Prijepolju!Rešenje kojim se odobrava da Podbićanin predaje đacima u srednjim i osnovnim školskim ustanovama lično je potpisao tadašnji ministar prosvete i član SPS Žarko Obradović. Stručnjaci za bezbednost su zapanjeni angažovanjem ovog teroriste za rad sa decom koju je, kako kažu, mogao da natera da ginu za džihad. Inače, Podbićanin je bio povezan i sa potencijalnim napadima IS na Srbiju.Terorista odavnoBožidar Spasić, bivši operativac Državne bezbednosti, kaže za Kurir da je Podbićanin, predajući đacima veronauku, ozbiljno mogao da im usadi terorističke ideje u glavu."Ovo je neodgovoran i zastrašujući potez. Gotovo je neverovatno da je ministar potpisao dozvolu da Podbićanina postave za učitelja veronauke. Nije on od 2015. godine krenuo s ekstremizmom, verskim zagovaranjem i pretnjama građanima, to je radio i desetak godina unazad, pa je zapanjujuće kako je uopšte mogao da bude i predložen", kaže Spasić.

Ko je proveravaoOn ističe da pre davanja saglasnosti postoji jasna procedura za proveru bezbednosti, a koja očigledno nije ispoštovana ili je neko od organa zakazao."Operativnu proveru trebalo je da uradi BIA, kao i policijski organi. Začuđujuće je da se ni sam ministar nije zainteresovao za to, već je samo potpisao. Vrlo je moguće da je to neko uradio umesto njega i faksimilom", ističe Spasić.Na pitanje kako je njegovo predavanje moglo da utiče na decu, on odgovara:"Mogao je da manipuliše đacima, da širi islamski ekstremizam, da priča priče o ugroženosti muslimana u Srbiji, a mogao je decu da nagovara i na gore stvari. Da im priča kako je divno poginuti za džihad, a samo da je uspeo jedno dete da preobrati, već bi bila katastrofa. U Prijepolju ima čak osam osnovnih i tri srednje škole, a na dokumentu kojim se odobrava Podbićaninovo angažovanje nije navedeno precizno za koju školu je angažovan."Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da su u ovom slučaju odgovornost imali i predlagači Podbićanina za veroučiteja, a to je Islamska zajednica Adema Ziklića, ali i Ministarstvo prosvete, koje je to odobrilo.

Optužuje verske zajedniceOBRADOVIĆ: JA SAMO POTPISUJEMŽarko Obradović u pisanoj izjavi za Kurir tvrdi da je za izbor učitelja odgovorna verska zajednica."Izbor veroučitelja vršila je Komisija za verska pitanja, koja je bila formirana na nivou Vlade Srbije i čiji su članovi bili predstavnici nekoliko ministarstava i verskih zajednica. Svaka verska zajednica je predlagala, a samim tim i bila odgovorna za svoje predloge za veroučitelje. Spisak veroučitelja koji prihvati komisija zatim potpisuje ministar", poručio nam je Žarko Obradović.

ČinjeniceKO JE ABID PODBIĆANIN- Vođa verske jedinice „Džeiš Muhamed“- Bio je na optužnici za organizovani kriminal koju je podiglo tužilaštvo zbog postojanja opravdane sumnje da je Podbićanin sa još petoricom istomišljenika početkom 2013. godine u Republici Srbiji i više drugih zemalja vrbovao i obučavao ljude za obavljanje terorističkih napada- Sumnja se da je iste godine uspostavio vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacije proglasile terorističkim, kao i sa Islamskom državom Iraka i Levanta (Šama) i (IDIL) Frontom el Nusra- Cilj je bio da ove organizacije nasilnim putem preuzmu vlast u Sirijskoj Arapskoj Republici i da njenu teritoriju koriste kao bazu za otpočinjanje terorističkih napada na susedne države - najpre na Irak, a potom i više drugih država u regionu Bliskog istoka, Severne Afrike i južne i centralne Evrope i Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track