VOLE PRIVILEGIJE: Crnogorci su Srbi samo dok studiraju
Foto: Fonet

Ostaju uporni

VOLE PRIVILEGIJE: Crnogorci su Srbi samo dok studiraju

Društvo -
Zabluda je da ovde besplatno studiraju Crnogorci, već je reč o pripadnicima srpske nacionalne manjine iz Crne Gore, priča student iz Crne Gore

BEOGRAD - Peticija akademaca kojom se traži da Crnogorci u Srbiji studiraju pod istim uslovima kao i strani državljani razbesnela je mlade Ðetiće.Međutim, to ih neće sprečiti da se i dalje izjašnjavaju kao Srbi samo da bi ovde studirali za džabe. Tako bar tvrde uvređeni studenti iz Crne Gore, koji nisu hteli da govore pod imenom i prezimenom. Podsećanja radi, na sajtu peticije24. com objavljena je peticija kojom se traži da se ukinu povlastice za studente iz susedne države i da za njih u Srbiji počnu da važe ista pravila kao i za druge strane državljane.- Krivo mi je zbog te peticije. Zabluda je da ovde besplatno studiraju Crnogorci, već je reč o pripadnicima srpske nacionalne manjine iz Crne Gore. Pored toga što su omalovažavani u Crnoj Gori, sad treba da trpe pritiske i u matičnoj zemlji - priča student iz Crne Gore koji studira na FPN u Beogradu.Da bi konkurisali za studije na budžetu i za smeštaj u studentskim domovima u Srbiji, studenti iz Crne Gore samo treba da se izjasne da su pripadnici srpske nacionalne manjine. Međutim, za to ne prilažu nikakav dokaz, već na fakultetu popunjavaju formular u kom tvrde da su Srbi.- Verovali ili ne, ima i onih koji neće to da potpišu i oni plaćaju školarinu isto kao stranci. S druge strane, moguće je da ima i zloupotreba, to jest onih koji tvrde da su Srbi samo da bi stekli pravo na besplatno studiranje, ali ja ne verujem da je njihov broj veliki - kaže prof. dr Miodrag Popović, prorektor Univerziteta u Beogradu.(M. L.)

Opština VrbasCRNOGORSKI JEZIK DA BUDE SLUŽBENINacionalni savet crnogorske nacionalne manjine u Srbiji uputio je zvaničan zahtev opštini Vrbas za uvođenje crnogorskog jezika u službenu upotrebu, izjavila je predsednica Izvršnog odbora tog saveta Aleksandra Vučinić.U zahtevu se ukazuje da, prema popisu stanovništva iz 2011, na teritoriji opštine Vrbas živi više od 7.000 pripadnika crnogorske zajednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track