Džihadisti osnovali sajt na bošnjačkom jeziku
Foto: Shutterstock, Profimedia

Elektronski magazin ISIS pojavio se na Balkanu

Džihadisti osnovali sajt na bošnjačkom jeziku

Društvo -
Na sajtu je objavljena necenzurisana fotografija gde se vidi telo Tomislava Salopeka, ubijenog hrvatskog državljanina

BEOGRAD - Na Balkanu se pojavio sajt koji se predstavlja kao zvanični časopis terorističke Islamske države pod nazivom “Mejsara“.

Na sajtu je objavljena necenzurisana fotografija gde se vidi telo Tomislava Salopeka, ubijenog hrvatskog državljanina.

Pored fotografije je tekst u kome se navodi da je pogubljen kao i zaključak: “Ovo je završetak hrvatskog državljanina i svakog onog koji se poigrava sa Islamskom državom“.

Na sajtu je tekst kojim se predstavlja prvi broj elektronskog dvonedeljnog magazina pod nazivom “Mejsara“, koji je posvećen Islamskoj državi i koji je sada izašao i na “bosanskom jeziku“.

Navodi se da se ovaj časopis deli u DVD obliku u “po svim vilajetima Islamske države“.

U obaveštenju o “Mejsari“ na sajtu se navodi "da nevernici, odnosno svi koji nisu deo Islamske države, “ čine sve što mogu da utrnu Alahovo svijetlo, ali to nikada neće moći“.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević kaže da i pre izlaženja “Mejsare“ postoje brojni štampani i internet časopisi na ovim prostorima koji podržavaju Islamsku državu i kao primer navodi SAFF, koji u Sarajevu izlazi već 15 godina, prenose mediji.

Galijašević napominje da je zabrinjavajuće da države na Balkanu gotovo ništa ne preduzimaju da suzbiju ove terorističe pokrete, da nije zaustavljena nijedna finansijska transakcija, nijedan kontingent oružja, kao i da ne postoje mere posebnog nadzora za one koji su nosioci terorizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track