(FOTO) PRVI PUT U SRBIJI: Šetnjom obeležen Međunarodni dan humanosti
Foto: Tanjug - Sava Radovanović

I Srbi su humani

(FOTO) PRVI PUT U SRBIJI: Šetnjom obeležen Međunarodni dan humanosti

Društvo -
U ''Šetnji humanosti'', od Terazija do Trga Republike učestvovali su predstavnici brojnih organizacija, kao i poznate ličnosti među kojima su bili atletičar Dragutin Topić i glumac Aleksandar Radojičić
1 / 5 Foto: Tanjug - Sava Radovanović

BEOGRAD - Šetnjom čiji je cilj da se skrene pažnja javnosti na probleme sa kojima se suočavaju oni koji se nađu u teškim životnim situacijama i neophodna im je pomoć, danas je u Beogradu obeležen Međunarodni dan humanosti, uz ocenu da su građani Srbije humani.

U ''Šetnji humanosti'', od Terazija do Trga Republike, koju je organizovala Humanitarna fondacija Novi Beograd, učestvovali su predstavnici brojnih organizacija, kao i poznate ličnosti među kojima su bili atletičar Dragutin Topić i glumac Aleksandar Radojičić.

Šetnju su podržali Fondacija ''Ana i Vlada Divac'', Fondacija ''Novak Đoković'', Humanitarna organizacija ''Radost deci'', organizacija ''Podrži život'', BELhospice, Delta humanitarni fond, Savez MNRO Srbije, Beogradsko udruženje za pomoć osoba sa autizmom, Centar za unapređenje društva, Udruženje Čika Boca i Dečje srce.

Osnivač Humanitarne fondacije Novi Beograd Aleksandar Šapić podsetio je da se u Srbiji danas po prvi put obeležava Svetski dan humanosti dodajući da je cilj akcije bio okupljanje svih relevantnnih fondacija kako bi se građani podsetili da je humanost ljudska dužnost i obaveza. Kako je istakao, cilj akcije je bio da se bar na Međunarodni dan humanosti posveti malo više pažnje onima koji sami sebi ne mogu da pomognu i koji nemaju ni prostora ni vremena da se bore za svoja prava jer se bore za svoj život.

''Mislim da su Srbija i narod puno puta pokazali da znaju da budu humani'', rekao je Šapić.

Ocenjujući da su poslednjih par godina, nažolost, humanitarne akcije otišle u drugom pravcu, pa su ljudi doveli u sumnju čitav humanitarni rad, on je istakao da je radom, fondacija koju je osnovao, ali i koje su učestvovale u današnjoj akciji, vratila veru ljudima.

''Vratili smo veru u humanost i transparetnost humanitarnog rada'', rekao je Šapić navodeći da ne postoji opravdanje da drugima ne pomognemo.

Direktorka Fondacije "Ana i Vlade Divac" Ana Koešal takođe se složila da su Srbi humana nacija.

''Od osnivanja, pre osam godina, verujemo u humanost i zato radimo sa najugroženijima - izbeglima, raseljenima, mladima, samohranim majkama'', rekla je Koešal. Ona je istakla da je današnji dan veoma važan i zahvalila Humanitarnoj fondaciji Novi Beograd što je pokrenuta akciju okupljajući na jednom mestu najveće fondacije u Srbiji.

"Verujemo da je zajedništvo najbitnije i da će tako biti više rezultata", poručila je ona.

Maja Jovanović, iz Fondacije "Novak Đoković", navela je da je sjajna stvar da su danas sve fondacije zajedno na jednom mestu i da je to šansa da primerom pokažu sugrađanima da nije teško biti human.

"Potrebno je imati tu svest i da samo tako možemo očekivati da naše društvo i zemlja idu u boljem pravcu i da budemo svi zajedno srećniji i bolji. Mi smo human narod, što se pokazalo uvek kada je bilo potrebe, bili smo ujedinjeni kada je bilo najteže", istakla je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track