O TOME SE MALO GOVORI: I SPC se bavi egzorcizmom

Isterivanje đavola na srpski način

O TOME SE MALO GOVORI: I SPC se bavi egzorcizmom

Društvo -
Egorcizam je u katoličkom svetu veoma prisutan, ali je on zastupljen i u Srbiji, iako se o tome malo govori

Isterivanjem đavola ili zlih duhova bavi se i Srpska pravoslavna crkva i takvi slučajevi se beleže u crkvenim spisima, preneli su mediji.

- Roditelji su doveli ćerku koja je imala problem. dolazili su više puta i svaki put je bilo povuci-potegni da uđe ue crkvu, morali smo da primenjujemo silu jer zli duh prezire crvku, psuje i govori prostote. Morali smo da je vežemo dok smo pročitali molitvu. osobe obuzete demonima pokazuju ogromnu snagu. Uz to, demon je i vrlo lukav, a kad mu se pomene ime Hrista i kad vidi krst, bori se svim silama. Toliko je njen otpor bio jak da su mi čizme završile u fronclama. Uhvatila me je oko članaka i kidala čizme i da nisu bile jake, vojničke, zadobio bih teške rane - ispričao je za medije svoje iskustvo jedan sveštenik koji je kao mladić prisustvovao egzorcizmu, ali o njemu nije smeo da govori. Isti izvor je dodao da zna još mnogo takvih slučajeva u Srbiji.

Takođe, kako se navodi, postoje zapisi da su se duševno oboleli lečili u nekoliko srpskih srednjevekovnih manastira, kao što su Hilandar, Visoki Dečani i Sveti Prohor Pčinjski. Jedno od najstarijih lečilišta bilo je pri manastiru Sveti Roman kod Đunisa, gde i danas postoji zvonik u kom su držani i lečeni bolesnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track