SVAKE NOĆI DOZIVA MAMU I TATU I PLAČE ZA NJIMA Priča dečaka koji je sam došao od Damaska do Beograda
Foto: Reuters /ognen Teofilski

Sam na svetu

SVAKE NOĆI DOZIVA MAMU I TATU I PLAČE ZA NJIMA Priča dečaka koji je sam došao od Damaska do Beograda

Društvo -
Tata mi je samo rekao: ”Beži, sine, spasavaj se”, a on je ostao u Siriji da čuva braću i sestre. Kazao mi je da idem u Nemačku i da će me tamo naći, priča mali Abdul

BEOGRAD - Mali Sirijac Abdul Kerim Faris (10) prepešačio je sam, bez ijednog člana porodice, skoro 2.500 kilometara od Damaska do Beograda. Mali Abdul, koji je trenutno nastanjen u parku kod Autobuske stanice u Beogradu, kaže da ga je na put poslao otac, kao najmlađe muško dete u familiji."Tata mi je samo rekao: ”Beži, sine, spasavaj se”, a on je ostao u Damasku da čuva moju braću i sestre. Kazao mi je da idem u Nemačku i da će me tamo naći. Svaku noć sanjam njega i majku i čeznem da ih opet vidim", započinje svoju potresnu ispovest ovaj hrabri dečak.

Centar Beograda je već neko vreme pun izbeglica sa svih strana, Foto: Stefan Jokić
Centar Beograda je već neko vreme pun izbeglica sa svih strana, Foto: Stefan Jokić

Ovaj dečak je deo grupe izbeglica koja je juče u 40 autobusa došla iz Preševa u Beograd. Pre toga je četiri meseca pešaćio do Đevđelije, a onda do makedonsko-srpske granice, pa do srpske prestonice…

Iako stariji paze na njega i pokušavaju da mu se nađu u nevolji, ali on je ipak sam, bez ikog svog.

"Svašta sam preživeo pre nego što sam stigao ovde! Najteže mi je bilo prošlog vikenda kada smo iz Makedonije pokušavali da uđemo u Srbiju. Policija nas je gurala i tukla, ljudi su padali, deca su plakala. Nikad u životu se nisam uplašio kao tada", priča Abdul Kerim.

On danonoćno brine za svoje roditelje, brata i sestre.

"Bojim se da ih ne ubiju bombe. Tamo u mojoj zemlji je rat, strašno je, stalno se pitam da li ću ih ponovo videti. A ako i stignem u Nemačku, kako će me oni tamo naći?", pita se ovaj mališan.

Iako imaju svoji muka, ostale izbeglice iz Sirije su potresene zbog sudbine malog Abdula. Kažu da je najstrašnije noću, kada počne da doziva roditelje.

"Žao nam je ovog dečaka. Vidimo koliko je uplašen i koliko mu nedostaje porodica. Svake noći plače, onda kada misli da ga ne vidimo. Srce da ti pukne kad ga čuješ kako jeca. Pokušavali smo da stupimo u kontakt sa njegovim roditeljima, ali nismo uspeli. Ko zna šta je s njima. Kada smo bili u Grčkoj, mali se razboleo, bolelo ga je grlo i imao je visoku temperaturu", priča Hamad Ahmet iz Damaska.

Dečak će danas zajedno sa grupom muškaraca koji brinu o njemu krenuti put Mađarske, pa odatle u Nemačku.

"Izdržljiv je on, ide s nama kao da mu je dvadeset. Šta god da bude, mi ga nećemo ostaviti. Kako bude nama, biće i njemu", rekli su uglas Sirijci koji čuvaju malog Abdul Kerima, prenose beogradski mediji priču malog Sirijca.

Prema MUP-ovim podacima od početka godine ukupno 9.000 dece je zatražilo azil u Srbiji. Trećina od tog broja su izbeglice bez roditeljske pratnje. Toliko ih je samo registrovanih, dok je broj dece koja se ne prijave višestruko veći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track