Najnovije vesti

POHVALE OD CNN: Srbija je jedina zemlja koja je ljudski prihvatila migrante
Foto: Dado Djilas

Topla dobrodošlica

POHVALE OD CNN: Srbija je jedina zemlja koja je ljudski prihvatila migrante

Društvo
Migranti, nakon boravka u zemljama u kojima su ih tukli, maltretirali i tretirali kao nepoželjne, u Srbiji konačno dočekani sa osmesima dobrodošlice, navode američki mediji

BEOGRAD -  "Osamnaestomesečni Ali slobodno trči po parku u svojoj novoj i čistoj pidžami. Prvi put posle dugog vremena on je čist, nešto što njegova majka nije mogla da mu obezbedi. On je među mnogim migrantima koji beže iz ratnih zona - Sirije i Iraka. Park u centru Beograda, gde su trenutno je mesto gde mogu da jedu, osveže se i pronađu svoje utočište" Ovako počinje tekst američkog "CNN-a" o migrantima koje je put naveo u Srbiju.

U tekstu na sajtu američkog medija navodi se da su "migranti, nakon boravka u zemljama u kojima su ih tukli, maltretirali i tretirali kao nepoželjne, u Srbiji konačno dočekani sa osmesima dobrodošlice".

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Svi ti ljudi pobegli su od bombi iz Iraka i Sirije. Njihova trenutna stanica je Srbija, zemlja iz koje žele da dođu do svog konačnog cilja - zapadne Evrope i EU. Izbeglice su složne u jednom mišljenju, da su u Srbiji dočekani kao nigde do sada - ljudski", piše "CNN". U Srbiji, barem na kratko, mogu da se opuste i ne strepe od toga da će ih neko napasti, što je bio slučaj na granicama Grčke i Makedonije, gde su dočekani jako loše.

Foto: AP
Foto: AP

- Bio sam učitelj u Iraku. Na dan mog venčanja, bomba je pala nedaleko od džamije i ubila mog 14-godišnjeg brata. Pobegao sam nakon toga. kada sam se opraštao od svojih đaka, svi smo plakali, zajedno. To je nešto što nikada neću zaboraviti. Oteran sam sa svog ognjišta... Irak je nešto najdragocenije u mom životu, ali sam tamo počeo da se osećam kao stranac. Ovde su nas dočekali kao ljude, i hvala im na tome - rekao je jedan od migranata.

Sukobi u Makedoniji, foto: Rojters
Sukobi u Makedoniji, foto: Rojters

Reporteri "CNN-a" u Beogradu intervjuisali su i građane Srbije, koji su izrazili saosećanje.

"Žao nam je tih ljudi. Saosećamo sa njima, jer pamtimo kako je bilo nama tokom rata. Na njihovim licima se vidi da nisu loši, već samo preplašeni ljudi, koji su pobegli od rtatnih užasa", rekao je reporterki "CNN-a" jedan od konobara hotela pored parka u kojem se migranti nalaze, nedaleko od autobuske stanice.

Većina izbeglica je došla maltene bez ičega, dok je mali deo njih uspeo da proda imovinu, i da sa kakvom-takvom zalihom pođe u potragu za boljim, mirnijim životom. Narod Srbije, nažalost, zna kako je biti žrtva rata, i zato razume ljude koji su pobegli glavom bez obzira iz svoji domova.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...