(VIDEO) NAJVEĆA VOJNA PARADA NA SVETU: Ovako će srpski gardisti marširati Pekingom
Foto: Ministarstvo Odbrane

70. GODINA POBEDE NAD FAŠIZMOM

(VIDEO) NAJVEĆA VOJNA PARADA NA SVETU: Ovako će srpski gardisti marširati Pekingom

Društvo -
Uz nešto sporije taktove Paradnog marša Kineskog vojničkog orkestra, naši momci predstavljaće Srbiju na, do sada, najvećoj paradi

PEKING - Nakon Crvenog trga, srpski gardisti spremni su i za Tjenanmen. Već više od dve nedelje, rame uz rame sa vojnicima iz još 16 zemalja, obavljaju poslednje pripreme pred grandioznu paradu kojom će Narodna Republika Kina obeležiti 70 godina od pobede nad fašizmom i pobede u Oslobodilačkom ratu kineskog naroda nad Japanom.

Među gotovo 1000 stranih učesnika parade iz Rusije, Belorusije, Egipta, Kube, Kazahstana, Kirgistana, Meksika, Mongolije, Pakistana, Tadžikistana, Avganistana, Kambodže, Fidžija, Laosa, Vanuatua i Venecuele, nalazi se i srpski plavi podešelon od 75 gardista koji će, samo za nas karakterističnim strojevim korakom, prodefilovati najvećim trgom na svetu.

Uz nešto sporije taktove Paradnog marša Kineskog vojničkog orkestra, naši momci predstavljaće Srbiju na, do sada, najvećoj paradi.

Domaćin je gostujućim podešelonima omogućio višednevne pripreme kako bi u potpunosti bili spremni za veliki dan. Nakon perioda privikavanja na vremensku razliku i drugačiju klimu, 17 stranih podešelona, meću kojima je i naš, „uhvatilo“ je korak sa kineskim kolegama kako bi trećeg septembra sve bilo savršeno.

Prema rečima vođe srpske delegacije, potpukovnika Vladimira Vukajlovića, gardisti su formu podigli na najviši mogući nivo, te ne sumnja da će naši momci Srbiju i srpsku vojsku predstaviti Kini i svetu u pravom svetlu.

- Nakon ozbiljnih priprema u Beogradu, gardisti su istim tempom nastavili uvežbavanje i ovde. Uhvatili smo ritam, znamo šta se od nas očekuje i spremni smo da to i pokažemo, kaže potpukovnik Vukajlović, napominjući da nakon parade „Korak pobednika“ i one nedavno održane u Moskvi, naši gardisti imaju bogato iskustvo, koje će upotpuniti paradom u Pekingu.

Komandant Gardijskog bataljona i Nacionalnog ešelona Vojske Srbije major Marko Marjanović istakao je da je naš podešelon na generalnoj probi pokazao da je na visini zadatka, čemu su dobrim delom zaslužni odlični uslovi koje je u kineskoj prestonici domaćin obezbedio.

- S obzirom da je naš strojevi korak nešto zahtevniji od ostalih i da iziskuje daleko veći napor, u Peking smo došli dobro pripremljeni. Nemam nikakvu dilemu da ćemo na Tijanenmen trgu pokazati svoje najbolje izdanje, kaže Marjanović, napominjući da, kada je Garda u pitanju, nema mesta za greške.

Na dan parade, najpoznatijim pekinškim trgom prodefilovaće 67 pešadijskih, motornih i vazduhoplovnih podešelona, a među 17 stranih u rukama majora Vladana Đirovića vijoriće se i srpska trobojka. Tjenanmenom će tog dana marširati više od 12.000 oficira, podoficira i vojnika, nakon kojih će „protutnjati“ najsavremenije kinesko naoružanje i vojna oprema.

Među gotovo 1000 stranih učesnika parade iz Rusije, Belorusije, Egipta, Kube, Kazahstana, Kirgistana, Meksika, Mongolije, Pakistana, Tadžikistana, Avganistana, Kambodže, Fidžija, Laosa, Vanuatua i Venecuele, nalazi se i srpski plavi podešelon od 75 gardista koji će, samo za nas karakterističnim strojevim korakom, prodefilovati najvećim trgom na svetu. Uz nešto sporije taktove Paradnog marša Kineskog vojničkog orkestra, naši momci predstavljaće Srbiju na, do sada, najvećoj paradi.Domaćini završavaju finalne pripreme prestonice, kako bi na sam dan parade sve bilo savršeno. Tjenenmen je bogato dekorisan, bina sa oko 30.000 mesta je postavljena, a saobraćaj u okolini Trga od danas je redukovan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track