MIGRANT IZ BEOGRADSKOG PARKA PREŽIVEO PAKAO: Krijumčari su mi uzeli 7.000 dolara!

Avganistanac Sahijula Sadat (23)

MIGRANT IZ BEOGRADSKOG PARKA PREŽIVEO PAKAO: Krijumčari su mi uzeli 7.000 dolara!

Društvo -
Noge su mi u ranama, nemam snage, ali moram da izdržim do Nemačke kako bih zaradio novac i izbavio roditelje pre nego što ih ubiju, rekao nam je mladić dok je kod Železničke stanice primao pomoć koju su delili pripadnici verskih zajednica

BEOGRAD - Pored tužne slike promrzlih izbeglica, koju viđamo iz dana u dan, u beogradskom parku kod autobuske stanice zatekao nas je i jedan nesvakidašnji prizor.Na ovom mestu okupili su se predstavnici svih verskih zajednica u Srbiji i, stojeći jedan uz drugog, poslali identičnu poruku - da ne žmurimo pred velikom ljudskom nesrećom koja se odvija tu oko nas.Predstavnici jevrejske i islamske zajednice u Beogradu, Beogradske mitropolije Srpske pravoslavne crkve i Beogradske nadbiskupije Katoličke crkve zajedno su posetili migrante u beogradskom parku u okviru humantirane akcije, koju je organizovala Fondacija „Ana i Vlade Divac“. Dok su aktivisti delili tople obroke, vodu, sokove i slatkiše, predstavnici četiri različite vere stajali su jedan uz drugog, ponavljajući skoro iste reči podrške izbeglicama s Bliskog istoka i pozivajući ljude da im pomognu.

Na okupu... Divac sa Sekulićem, Asielom, Hočevarom i Jusufspahićem
Na okupu... Divac sa Sekulićem, Asielom, Hočevarom i Jusufspahićem

Ujedinio ih Divac- Ovi ljudi nisu u Srbiji svojom voljom, ali Srbija treba da ima volje da im pomogne - poručio je Aleksandar Sekulić iz kabineta patrijarha.Muftija Muhamed Jusufspahić je rekao da svako veče u park donese oko dve stotine obroka, dok je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar poručio da je „srećan što su predstavnici svih verskih zajednica pod visokim vođstvom gospodina Divca zajedno“.Vlade Divac kaže da je ovom akcijom hteo da motiviše i druge građane da pomognu.- Nadam se da će ljudi, ne samo u Srbiji nego i u svetu, pokazati humanost i pomoći izbeglicama da ove dane prođu što lakše - rekao je Divac.

Pokrali ga policajciHumanitarna akcija najviše je obradovala mališane koji su bosi i polugoli trčali da pokupe slatkiše. Ipak, nekim migrantima zbog teškog puta nije tako lako ni da hodaju.- Platio sam krijumčarima 7.000 dolara za deo puta koji sam proveo u kolima, ali sam veći deo morao da idem vozom, autobusom i peške. Noge su mi u ranama, nemam više snage. Umoran sam i hladno mi je. Samo da izdržim do Nemačke. Tamo moram zaraditi novac kako bih roditelje izbavio iz Avganistana pre nego što ih ubiju - priča Sahijula Sadat (23).On kaže da je najgore prošao u Bugarskoj, gde su ga policajci tukli i pritvorili, a onda mu uzeli telefon i sav novac koji je imao po džepovima.Inače, Organizacija Amnesti internešenel apelovala je na premijera Srbije da preispita nameru da se donese zakon kojim će se ukinuti socijalna pomoć tražiocima azila iz Srbije koje Nemačka bude deportovala. Na kritike te organizacije ministar za rad Aleksandar Vulin odgovara da stati na put prevari nije diskriminacija i da bi sve drugo bilo diskriminacija prema onima kojima je pomoć zaista potrebna.

Sirijac se oporavlja u BeograduBEBA STARA 45 DANA JEDVA PREŽIVELAMaleni Sirijac, star svega 45 dana, jedva je preživeo prehladu koju je zadobio na putu iz Makedonije ka Srbiji.- Imao je temperaturu, samo je spavao, nije hteo da jede. Srpski lekari su došli odmah po pozivu, pregledali ga i dali mu lekove. Sada se oporavlja, ali ovde je hladno. Nadam se da će izdržati - ispričala nam je njegova majka, koja je dozvolila i da ga fotografišemo.

Subotica-SegedinOD PONEDELJKA KAPIJA NA PRUZIMađarske železnice najavile su da će sutra početi sa radovima na postavljanju kapije na pruzi koja od Subotice vodi ka Segedinu, a preko koje izbeglice u poslednje vreme u većoj meri ilegalno prelaze granicu Srbije i Mađarske. Mađarska televizija M1 prenosi da su stručnjaci ovog preduzeća obišli teren i za sutra najavili postavljanje betonskih stubova, a za ponedeljak i postavljanje same kapije na prugu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track