MORAJU U MAĐARSKU PRE PONOĆI: Čak 20.000 izbeglica do večeras na Horgošu
Foto: Profimedia

Žurba u bolji život

MORAJU U MAĐARSKU PRE PONOĆI: Čak 20.000 izbeglica do večeras na Horgošu

Društvo -
Razlog povećanom broju izbeglica je to što od večras stupa na snagu izmenjeni, stroži zakon o državnoj granici
1 / 4 Foto: Profimedia

SUBOTICA - U Horgoš je danas stiglo više od 10 autobusa iz Beograda, Subotica i Kanjiže sa izbeglicama sa Bliskog istoka, a očekuje se da će do ponoći na srpsko-mađarsku granicu stići njih čak 20.000, javila je mađarska državna televizija M1.

Razlog povećanom broju izbeglica je to što od večras stupa na snagu izmenjeni, stroži zakon o državnoj granici, navodi ta TV pozivajući se RTV Panon.

M1 navodi da pored granice austrijski aktivisti pomažu izbeglicama tako što su na putevima postavili strelice koje pokazuju pravac za Mađarsku, dele im vodu i hranu. Takođe, navode da je prethodnih dana stigao rekordan broj migranata u Kanjižu, a da većina njih nije išla u kamp čiji je kapacitet hiljadu ljudi, već su hteli što pre da pređu granicu. Mađarska državna TV javila je i da je prošle noći na makedonsko-srpsku granicu stiglo svega oko hiljadu migranata.

Državni sekretar u Ministartsvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Laslo Čikoš rekao agenciji MTI da je “Srbija skoro prazna”, odnosno da se u njoj nalazi svega nekoliko hiljada izbeglica.

On očekuje da će pooštravanje kaznene politike po pitanju ilegalnih prelazaka granice promeniti puteve izbeglica, odnosno da će možda ponovo postati aktuelan daleko opasniji put preko mora u Italiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track