POSVEĆENOST NAUCI I POLJOPRIVREDI: Nikolić odlikovao institut za kukuruz
Foto: Zorana Jevtić

Svečanost povodom 70 godina rada

POSVEĆENOST NAUCI I POLJOPRIVREDI: Nikolić odlikovao institut za kukuruz

Društvo -
Insitutut je odlikovan za rad prepoznat za razvoj države i društva, rekla je na svečanosti savetnica Nikolića Jasmina Mitrović Marić, prenoseći verovanje predsednika Srbije

BEPGRAD - Institut za kukuruz "Zemun Polje" obeležio je danas 70 godina rada na svečanosti na kojoj je ta institucija, prepoznatljiva po ZP brendu sorti kukuruza, odlikovana Sretenjskim ordenom drugog reda predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Insitutut je odlikovan za rad prepoznat za razvoj države i društva, rekla je na svečanosti savetnica Nikolića Jasmina Mitrović Marić, prenoseći verovanje predsednika Sbije u rad Instituta, posvećenost nauci, uz njegovu poruku da je naša velika šansa u poljoprivredi, stručnim kadrovima, zemljištu.

Mitrović Marić je na svečanosti, pod pokroviteljstvom predsednika Nikolića, prenela da je 21. vek stoleće nauke, hrane i znanja i istakla da je Institut sve to objedinio.

Zato je, kako je rekla, obaveza države i društva da još snažnije podrži Institut.

Orden će biti uručen na Dan državnosti, 15. februara naredne godine, a ministar prosvete Srđan Verbić podsetio je na značaj Instituta za razvoj poljoprivrede.

"Veliki broj međunarodnih radova, licenci, patenata, nastaje u laboratorijama Instituta", rekao je Verbić i istakao, govoreći o značaju ove ustanove, da se ministarstva utrkuju koje više da "svojata" Institut.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da će Ministarstvo i ubuduće biti prepoznatljiv partner u spremnosti da se zajednički bore za budućnost srpske poljoprivrede.

U Srbiji je priznato više od 630 sorti kukuruza koje dolaze iz laboratorija Instituta i više od 100 koje su priznate u inostranstvu, rečeno je na svečanosti i navedeno da Institut osim po kukuruzu, planira da bude prepoznatljiv i u sortama strnih žita i soje.

Na akademiji su uručena priznanja za doprinos u saradnji - Ministarstvu prosvete, nuke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu za rad, SANU, fakultetima, institutima, partnerima iz Bugarske, Mađarske, Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track