HAOS U NAJAVI: Srbiju očekuje nalet od milion izbeglica
Foto: Rojters

Druga faza seobe

HAOS U NAJAVI: Srbiju očekuje nalet od milion izbeglica

Društvo -
Predsednik Koordinacionog centra Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković izjavio je da je Srbiji potrebna pomoć jer se očekuje nalet od milion izbeglica

BEOGRAD - Stanković je naveo da je posle prvog naleta izbeglica, koje su činili uglavnom muškarci, u toku druga faza u kojoj je veliki broj žena, dece, trudnica i starih, i da takva situacija mijenja organizaciju rada državnih službi koje pružaju pomoć i da je sada potreban i veći broj medicinskih ekipa.

Stanković je u izjavi za "Radio Beograd" postavio pitanje zašto i ostale zemlje koje imaju obavezu da prime i pomognu izbeglicama, to ne čine.

"Ako se EU, kojoj je najveći cilj humanost i koja to propagira, ovako razračunava sa ljudima koji nisu zaštićeni - sa ženama i decom, onda se postavlja pitanje evropskih principa", rekao je Stanković.

On je napomenuo da je migrantima na području od Preševa do Kanjiže potreban lekar, potrebno im je omogućiti da se registruju, da se okupaju, pružiti im obroke i obezbediti odeću.

"S druge strane, zbog tako velikog broja ljudi koji dolaze iz ratom zahvaćenih prostora, postoji i bezbednosni rizik, ali na sreću do sada nije bilo problema, jer nadležne službe ulažu sve napore da do toga ni ne dođe", rekao je Stanković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track