Najnovije vesti

BUGARSKI IZ KANJIŽE: Situacija na Horgošu teška, a na granici sa Hrvatskom ima još mina
Foto: Beta Decembar 2014

Migrantska kriza

BUGARSKI IZ KANJIŽE: Situacija na Horgošu teška, a na granici sa Hrvatskom ima još mina

Društvo
I pored uverevanja Mađarske da podizanje žice neće ništa promeniti, nažalost, i te kako jeste, jer je glavni putni pravac trenutno van funkcije i to je najveći problem koji dve vlade moraju rešiti u toku današnjeg dana, kazao je Bugarski

NOVI SAD - Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je danas da je situacija na Horgošu teška, a da je noćas između dva prelaza i na zelenoj površini između njih bilo više od dve hiljade izbeglica. Bugarski, koji je noć proveo u Kanjiži, objasnio je da će se danas prvo rešavati problem s toaletima i vodom za izbeglice i naveo da su noćas podeljeni i prekrivači.

 

"I pored uverevanja Mađarske da podizanje žice neće ništa promeniti, nažalost, i te kako jeste, jer je glavni putni pravac trenutno van funkcije i to je najveći problem koji dve vlade moraju rešiti u toku današnjeg dana", kazao je Bugarski.

 

On je objasnio i da su mađarske vlasti noćas pozivale izbeglice da se registruju, ali da su odmah nakon toga izdavale rešenja o odbijanju zahteva za azil i zabrani ulaska u EU na deset godina, nakon čega su te izbeglice vraćene u Srbiju.

 

"Mislim da republička vlada mora oštro da reaguje u Briselu i da traži da se i Srbija uključi u rešavanje problema, ali na konstruktivan i proaktivan način", dodao je pokrajinski sekretar.

 

On je kazao i da je juče na srpsko-makedonskoj granici registrovano oko 1.600 ulazaka, te da je to broj izbeglica koji se danas očekuje na Horgošu, ali i na granici sa Hrvatskom. Bugarski je podsetio i da je Pokrajinska vlada ustupila Komeserijatu za izbeglice objekat Principovac kod Šida, koji ima kapacitet od oko 200 ležajeva.

 

"Međutim, taj kapacitet zavisi od organizacije, jer tamo ima prostora da se smesti i više ljudi", kazao je Bugarski.

 

Pokrajinski sekretar je upozorio i da na granici sa Hrvatskom nisu do kraja razminirana područja koja su bila zahvaćena ratom iz devedesetih godina prošlog veka, što može da predstavlja veliku opasnost za izbeglice.

 

"Za vreme poplava u Jameni (iz 2014. godine) imali smo situacije da je voda nosila nagazne mine, ali ne želim da spekulišem koliki je tačan rizik od njih. Sigurno je da postoje delovi koji i dalje nisu razminirani", istakao je Bugarski.

 

On je rekao da će Pokrajinska vlada nastaviti da pomaže sve lokalne samouprave na teritoriji Vojvodine i da se izbeglička situacija prati iz časa u čas.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...