MEHO OMEROVIĆ: Nedopustivo ponašanje Mađarske prema izbeglicama
Foto: Fonet

Traži izvinjenje

MEHO OMEROVIĆ: Nedopustivo ponašanje Mađarske prema izbeglicama

Društvo -
Omerović je ukazao na neshvatljivo i nedopustivo ponašanje Mađarske u vezi izbeglica" i da na najmračniji period evropske istorije podsećaju potezi kao što su "podizanje zida, bodljikava žica, transportovanje u zatvorenim vagonima, bacanje hrane kao da su životinje, puštanje policijskih pasa na ove nesrećne ljude

BEOGRAD - Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović ocenio je danas da je nedopustivo ponašanje Mađarske prema izbeglicama, da Mađarska duguje izvinjenje Srbiji i upitao šta još čeka Brisel.

Omerović je ukazao "na neshvatljivo i nedopustivo ponašanje Mađarske u vezi izbeglica" i da na najmračniji period evropske istorije podsećaju potezi kao što su "podizanje zida, bodljikava žica, transportovanje u zatvorenim vagonima, bacanje hrane kao da su životinje, puštanje policijskih pasa na ove nesrećne ljude, gađanje vodenim topovima i suzavcem i to na teritoriju Srbije".

"Neljudskom ponašanju i ponižavanju nema kraja. Mađarska, u najmanju ruku, duguje objašnjenje i izvinjenje Srbiji.

Šta je sledeći potez ove clanice EU", upitao je Omerović u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu. Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova je ukazao da "oni, kojima su puna usta evropskih vrednosti i stalnih kritika na čak i najmanja krsenja ljudskih i manjinskih prava u Srbiji, sada ćute".

"Zanemeli su svi na ovo šta se radi na vratima koja vode u EU. Brutalan napad mađarske policije na ekipu RTS ne izaziva ni najmanju zabrinutost onih koji svima drže lekcije o ugroženosti novinara i medijskih sloboda", istakao je Omerović.

Omerović je upitao "šta bi se desilo da je srpska policija pretukla neku inostranu TV ekipu" i dodao "utrkivali bi se mnogi sa teškim optužbama, javljali bi se 'zastitnici' sa zahtevima za hitno zasedanje Evropskog parlamenta i rezolucijom koja optuzuje Srbiju".

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova je upitao "šta još čeka Brisel" i "hoće li urazumiti svoju članicu ili će reagovati kada padnu prve žrtve ili će možda Srbija biti kriva i za ovo što radi Mađarska".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track