(VIDEO) PONOVO ZAJEDNO U SRBIJI: Izbeglu majku spojili sa decom posle meteža na Horgošu
Foto: Printskrin Tanjug

Srećan kraj za neke razdvojene porodice

(VIDEO) PONOVO ZAJEDNO U SRBIJI: Izbeglu majku spojili sa decom posle meteža na Horgošu

Društvo -
Organizacija Amnesti internešenel (AI) saopštila je da je mađarska policija razdvojila najmanje devet ljudi, među kojima najmanje četvoro dece, od njihovih porodica

SUBOTICA - Nemiri na graničnom prelazu Horgoš 2 razdvojili su jednu izbegličku porodicu, koja je sada ponovo na okupu i to u Srbiji.

Kako je saopštila mađarska policija, majka, 15-godišnji dečak i još jedno dete izgubili su jedno drugo u metežu koji je juče nastao u sukobima na graničnom prelazu.

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Pošto su pronađeni, prošli su lekarski pregled i u pratnji zamenika komandanta Uprave policije Janoša Baloga prebačeni su u tranzit zonu kod Reskea. Balog se tu sastao sa ministrom za rad i zapošljavanje u Vladi Srbije Aleksandrom Vulinom i pružio mu uveravanja da će ukupno tri porodice ponovo biti spojene, dok su se članovi ove porodice zahvalili policiji.

Posle sukoba sa mađarskom policijom, deo onih izbeglica koje su sa graničnog prelaza Horgoš 2 nakratko prešle u Mađarsku ostao je u toj zemlji, pa su se neke izbegličke porodice razdvojile.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da su izbeglice koje su posle sukoba sa mađarskom policijom ostale u toj zemlji vraćene prethodne noći u Srbiju gde su se ponovo spojile sa svojim porodicama.

Posle razgovora ministara unutrašnjih poslova Srbije i Mađarske Nebojše Stefanovića i Šandora Pintera, u kojima je učestvovao i Vulin, dogovoreno je da se izbeglice vrate u Srbiju.Organizacije Amnesti internešenel (AI) saopštila je da je mađarska policija razdvojila najmanje devet ljudi, među kojima najmanje četvoro dece, od njihovih porodica, prenela je agencija Frans pres. Ta grupa za zaštitu ljudskih prava je navela da je mađarska policija razdvojila najmanje devet ljudi, među kojima najmanje četvoro dece, od njihovih porodica, prenela je agencija Frans pres.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

"Te porodice očajnički žele da im se vrate njihova deca. Ta deca, ne samo da su prošla traumatično putovanje do granice i bila izložena nasilju policije, već su sada izgubila osećaj sigurnosti usled toga što nisu sa roditeljima", izjavila je direktorka Amnestija za krizne situacije Tirana Hasan.

http://www.youtube.com/watch?v=SIpsx7ne45I

Amnesti navodi da se smatra da su deca odvedena u obližnju zgradu pogranične policije. "Mađarske vlasti moraju odmah da vrate tu decu njihovim porodicama", istakla je Hasan. Do sukoba na mađarsko-srpskoj granici je došlo pošto su izbeglice bezuspešno pokušavale da se probiju mađarsku granicu, bacajući kamenice i boce, da bi policija na to odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Jedan otac osmogodišnjeg dečaka je Amnestiju rekao "da je njegovo dete odvedeno od njega dok ga je držao za ruku i još mu nije vraćen." AI dodaje da još jedan čovek traži svoju decu staru šest i osam godina, kao i da su svedoci videli kako mađarski policajci odvode jednu majku i dete.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track