TALAS MIGRACIJE NE JENJAVA: U Preševo stiglo više od 4.000 izbeglica! Neophodni odeća i obuća
Foto: Rojters

Migrantska kriza

TALAS MIGRACIJE NE JENJAVA: U Preševo stiglo više od 4.000 izbeglica! Neophodni odeća i obuća

Društvo -
Izbeglice do Preševa dolaže preko Miratovačkog polja na koje ulaze iz susedne Makedonije. Oni svakodnevno stižu u grupama - od nekoliko destina do par stotina, ali se u Preševu sadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije

PREŠEVO - U Preševo je, u poslednjih 24 sata, stiglo više od 4.000 izbeglica iz bliskoistočnih država a nadležni su danas apelovali za pomoć u obući i toplijoj odeći.

Sekretar lokalnog Crvenog krsta Ahmet Halimi kaže da hrane i ostalih potrepština ima dovoljno za narednih sedam dana, ali da su neophodni toplija odeća i nova obuća.

"Sa UNHCR-om i Karitasom obezbeđujemo dovoljne kolicine hrane i ostalog...a neophodno je toplija i nova odeća i obuća", rekao je Halimi.

On je naveo i da je u poslednjih 24 sata kroz Prihvatni centar prošlo više od 4.000 muškaraca, žena i dece iz Sirije, Iraka, Avganistana...

Izbeglice do Preševa dolaže preko Miratovačkog polja na koje ulaze iz susedne Makedonije. Oni svakodnevno stižu u grupama - od nekoliko destina do par stotina, ali se u Preševu sadržavaju kratko - da se registruju i malo odmore mada ima i onih koji odmah nastavljaju put ka Beogradu i severnim granicama Srbije.

U Preševu je 8. jula otvoren Centar za privremeni prihvat i smeštaj izbeglica u kome se oni registruju, a tu im je obezbeđena odgovarajuća administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Uz aktiviste Crevenog krsta i UNHCR-a , izbeglicama pomažau i volonteri iz lokalne Kancelarije za mlade dok su za lekarske preglede zaduženi i vojni lekari.

Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

Stigla pomoć od 900 ćebadi, 700 kompleta posteljina i 350 jastuka

Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu danas je dostavljeno 900 ćebadi, 700 kompleta posteljina i 350 jastuka, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Srbiji. Ovo je nastavak pomoći od 15. septembra kada je tom centru isporučeno 10 mrežastih kontejnera, rezervoar za vodu i mobilni toaleti, dodaje se u saopštenju. Pomoć dolazi u okviru programa "Evropski progres" u vrednosti od 240.000 evra, od čega Delegacija EU finansira 78 odsto a Vlada Švajcarske 22 odsto. Sredstva su namenjena rešavanju hitnih potreba izbeglica poput odlaganja otpada, snabdevanja vodom i sanitarnih potreba, koje su identifikovane u saradnji sa Ministarstvom rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja i Komesarijatom za izbeglice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track