(FOTO) HAOS ZBOG MIGRANATA: Evo šta se desilo srpskim đacima na granici sa Slovenijom
Foto: Profimedia/Ilustracija

Peripetije na ekskurziji

(FOTO) HAOS ZBOG MIGRANATA: Evo šta se desilo srpskim đacima na granici sa Slovenijom

Društvo -
Iako prevoznik ima sve neophodne dozvole da uredno pređe granicu, zbog kontrole policije morali su da ostanu mnogo duže na granici nego što su planirali

Učenici 8. beogradske gimnazije su 20. septembra krenuli na ekskurziju put Severne Italije. Pošto su bez problema ušli u Hrvatsku na graničnom prelazu Batrovci, vozač i školarci su se ponadali da će put do Italije proći glatko, ali onda su došli do ulaza u Sloveniju.

Na graničnom prelazu Bregana-Obrežje dočekala ih je kilometarska kolona i na stotine izbeglica koji pokušavaju da se, preko Slovenije, dokopaju Austrije.

Da kao ekskurzija neće biti pošteđeni redova i dugog čekanja shvatili su kada je autobus stao. Tu su krenule peripetije. Iako prevoznik ima sve neophodne dozvole da uredno pređe granicu, zbog kontrole policije morali su da ostanu mnogo duže na granici nego što su planirali.

"Autobus je čekao na prelazu više od dva sata, kontrole su pooštrene, te je granična policija sa velikom pažnjom proveravala svaki papir", kažu u preduzeću "Duga" čijim autobusom su đaci krenuli na ekskurziju.

Đake optimizam nije napuštao, te su strpljivo čekali da policija odradi svoje. U nekom trenutku su izašli iz autobusa i seli na travu, čekajući zeleno svetlo da krenu dalje.

Foto: Beta
Foto: Beta

"Svaki pasoš su detaljno proveravali, a onda je đacima rečeno da peške moraju da prođu kroz međugranični prostor dok je policija proveravala autobus", rekao nam je Milan Marković iz "Duge".

Posle dva i po sata, đacima je dozvoljeno da nastave put dalje prema Italiji, gde su kasnije stigli bez problema.

Pošto obiđu Veneciju, Veronu i Firencu, srpski srednjoškolci će 25. septembra krenuti natrag za Srbiju, piše "Alo".

Vozači se nadaju da u povratku neće morati da izgube sate na granici, međutim, događanja u poslednjih 48 sati govore da će biti drugačije.

Podsetimo, juče je granični prelaz Bregana bio zatvaran na nekoliko sati zbog protesta migranata koji pokušavaju da uđu u Sloveniju. Izbeglice su u jednom trenutku sele na put što je potpuno obustavilo saobraćaj. Nakon što su ih vlasti sklonile sa puta, prelaz preko granice je oko 16 časova ponovo uspostavljen. Međutim, Slovenci su juče počeli da dižu ogradu na Obrežju kako bi sprečili novi priliv migranata.

Takođe, problema ima i na srpsko-hrvatskoj granici. Hrvatska je zabranila ulaz za teretna vozila iz Srbije, te je premijer Vučić najavio uvođenje kontramera. Danas će biti održana hitna sednica Vlade Srbije, na kojoj će one biti razmatrane, kao i sastanak Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Povodom "pogranične krize" oglasio se danas i premijer Hrvatske Zoran Milanović i uputio novi niz uvreda Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja