UŽIVO SA GRANICA: Tovarnik zatvoren samo za srpska vozila, sa našim pasošem u Hrvatsku jedino peške
Foto: Dado Đilas

Šid delimično otvoren

UŽIVO SA GRANICA: Tovarnik zatvoren samo za srpska vozila, sa našim pasošem u Hrvatsku jedino peške

Društvo -
U Hrvatsku je moguće ući sa pasošem Srbije, ali samo peške. Rampa za srpske tablice i dalje je na snazi. Putnički teminali su na graničnom prelazu Batrovci otvoreni u oba smera

BEOGRAD - Granični prelaz Šid otvoren je od jutros u 6.15 sati i na njemu važi isti režim saobraćaja za putnička vozila i autobuse, saopštio je Auto moto savez Srbije. Na tom graničnom prelazu saobraćaj je bio zatvoren od sinoć u 22.10 sati.

Na ulazu u Hrvatsku ne propuštaju se vozila sa srpskim tablicama.

13.30 - Granični prelaz Šid-Tovarnik zatvoren je i danas za sva vozila srpskih registarskih oznaka iz pravca Srbije, a sa srpskim pasošem moguće je preći državnu među samo pešice. Iako srpska granična policija dozvoljava prolaz svim putničkim vozilima, bez obzira na registarske tablice, njihove hrvatske kolege ne propuštaju kolima sa srpskim registracijama. Jedini način da se sa srpskim pasošem uđe u Hrvatsku jeste pešice. Na pravoslavnom groblju, na ničijoj zemlji, između dva granična prelaza, i dalje se nalaze izbeglice iz zemalja Bliskog Istoka, ali u mnogo manjem broju nego juče. Tanjug prenosi da izbeglice u šatorima i dalje čekaju da ih hrvatska policija preveze do železničke stanice u Tovarniku, odnosno prihvatnih centara.

Hrvatski granični prelaz Tovarnik prema našem prelazu Šid otvoren je jutros od od 5.45 sati za putnička vozila i autobuse, osim za vozila srpskih registracija, dok je teretni promet u prekidu, izvestio je Hrvatski autoklub.

Građani sa srpskim pasošima mogu nesmetano, iz okolnih zemalja, da uđu u Hrvatsku, dok je i dalje na snazi zabrana ulaska u Hrvatsku vozilima registovanim u Srbiji, saopštio je jutros Auto moto savez Srbije (AMSS).

Putnički teminali su na graničnom prelazu Batrovci otvoreni u oba smera, sem što u Hrvatsku mogu ući samo državljani sa srpskim pasošima, dok je i dalje na snazi zabrana ulaska vozilima koja su registrovana na području Srbije.

Na snazi je, takođe, zabrana ulaska teretnim motornim vozilima na ulasku u Hrvatsku na graničnom prelazu Batrovci, sem za teretna vozila koja prevoze kvarljivu robu. Na našem graničnom prelazu Bajakovo propuštaju se teretna vozila s lako kvarljivom i ADR robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko 2 km.

Zabrana se ne odnosi na granične prelaze s BiH i Slovenijom. Za sav saobraćaj zatvoreni su granični prelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

Više sati čekanja na Horgošu, Kelebiji i Rači

Svi granični prelazi sa Mađarskom su otvoreni, a zadržavanje putničkih vozila se kreću u intervalima od 15 do 30 minuta, dok se teretna vozila na graničnim prelazima Horgoš i Kelebija zadržavaju višesatno. Višesatna i duga zadržavanja kamiona su i na graničnom prelazu Sremska Rača sa Bosnom i Hercegovinom, dok je saobraćaj za teretna vozila na graničnom prelazu Mali Zvornik na izlazu trenutno obustavljen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja