SVE SE RASPADA U SELU KNEZA MILOŠA: Od smrti vladara prošlo 155 godina!

Sećanje

SVE SE RASPADA U SELU KNEZA MILOŠA: Od smrti vladara prošlo 155 godina!

Društvo -
Tuga reporter Kurira jedva stigao do Gornje Dobrinje, gde je asfaltirano samo 20 metara puta i to zbog predsednika Nikolića, koji je najavio da će za jubilej dva veka od Drugog srpskog ustanka obići mesto rođenja Obrenovića. Spomen-kompleks zarasta u korov
1 / 3 Foto: Nemanja Pančić, Knez Miloš, Knjaz Miloš, Srpski Ustanak, Srpski

POŽEGA - U Bajčetini, zavičaju Tomislava Nikolića, čovek nema gde opanak da ukalja - svuda asfalt i nove ulične svetiljke. U Gornjoj Dobrinji, gde se 1780. rodio Miloš Obrenović, o asfaltu sanjaju.U aprilu, uoči 200. godišnjice od Drugog svetskog ustanka, ubrzano je asfaltirano samo parče puta ispred crkve, dvadesetak metara. I to zbog predsednika Nikolića, koji je najavio da će za jubilej obići ovo selo. Ni u Dobrinji ni u Topčideru, gde je Miloš umro pre 155 godina 26. septembra, nema ni traga od veličine čoveka koji je stvorio modernu Srbiju. U Dobrinji danas postoje pošta, dve radnje, škola sa četiri razreda, hladnjača za otkup malina, ambulanta u koju lekar dolazi dva puta nedeljno i crkva... U ovom selu od oko četiristo duša, udaljenom od Požege dvadeset kilometara, sve je staro i trošno.

Spomenik knezu Milošu
Spomenik knezu Milošu

Neupadljiv spomenik- Imalo bi šta da se vidi - kaže predsednik Mesne zajednice Vasilije Čarapić - ali kako da razvijaš turizam kad nemaš asfaltni put. Evo, ni predsednik Nikolić, kad je dolazio, nije otišao na mesto gde je bila Miloševa rodna kuća jer je put neravan i zemljani. Pisali smo i tražili bar ta dva kilometra da asfaltiraju, ali jok!Dva su mesta, odnosno dva objekta, u selu povezana s Milošem Obrenovićem: spomen-obeležje na mestu kuće u kojoj se rodio i crkva koju je obnovio.

Ovo je sve od asfalta u selu
Ovo je sve od asfalta u selu

„Ovde je ugledao sveta izbavitelj i knjaz srpski Miloš T. Obrenović“, piše na neupadljivom spomeniku podignutom 1879. Danas je tu šljivak. Na stara stabla voćki pali lišajevi, ali Predrag Vasilijević, vlasnik ove parcele, kaže da su mu iz Zavoda za zaštitu spomenika iz Kraljeva poručili da ne sme da ih poseče. Inače, niko se o spomeniku ne brine.- Ja bih poklonio državi parcelu kad bi htela da na njoj sazida spomen-dom ili muzej. Uz Teslu, umnijeg i većeg Srbina nismo imali - kaže Vasilijević.

Paroh Ilija Milošević pored Miloševe spomen-ploče
Paroh Ilija Milošević pored Miloševe spomen-ploče

Na kraju sela je Crkva Svetih apostola Petra i Pavla. Podigao ju je Miloš 1822. i u njenu portu preneo telo svog oca Teodora. Tom prilikom knez je crkvi darovao i srebrni putir koji se i danas koristi za pričešće.Milošević ga ispoštovaoParoh Ilija Milošević pokazuje nam spomen-kompleks iza crkve:- U doba kad su Slobodanu Miloševiću trebali i Lazar, i Karađorđe, i Draža - 1990. godine, uređen je prostor i podignut spomenik Milošu. Sada zarasta u korov.

Zaboravljen u sopstvenom mestuPO MILOŠU SE ZOVE SAMO LOVAČKO DRUŠTVOOsnovna škola u Gornjoj Dobrinji, rodnom selu Miloša Obrenovića, zove se po narodnom heroju iz Drugog svetskog rata, a fudbalski klub je Napredak. Jedino je seosko lovačko društvo nazvano po Milošu. Inače, komemoracija povodom godišnjice smrti kneza Miloša Obrenovića održana je juče u Sabornoj crkvi u Beogradu. Bilo je prisutno svega nekoliko ljudi i predstavnika Ministarstva za rad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track