UPOZORENJE SA BG FORUMA: Ako ovako nastavimo, poplave i migranti će nam biti najmanji problem
Foto: TANJUG - Marko Ðoković

Vreme je da se probudimo!

UPOZORENJE SA BG FORUMA: Ako ovako nastavimo, poplave i migranti će nam biti najmanji problem

Društvo -
Ako se ne suočimo sa najurgentnijim bezbednosnim pitanjima, ništa više neće biti važno. Sirija i izbeglice biće kao kap vode u okeanu kada je reč o bezbednosnim pitanjima, rekao je Tankosić-Keli

BEOGRAD - Klimatske promene su danas najurgentnije bezbednosno pitanje na koje čovečanstvo mora da odgovori, jer će se u suprotnom suočiti sa neuporedivo većim krizama, upozorio direktor i osnivač fondacije SEE -Change net Garet Tankosić-Keli na 5. Beogradskom bezbednosnom forumu.

"Ako se ne suočimo sa klimatskim promenama kao najurgentnijim bezbednosnim pitanjima, ništa više neće biti važno. Sirija i izbeglice biće kao kap vode u okeanu kada je reč o bezbednosnim pitanjima", rekao je Tankosić-Keli.

Prema njegovim rečima, ukoliko se svet ne posveti rešavanju uzroka koji dovode do globalnog zagrevanja, svi problemi sa kojima su se države do sad suočavale, poput prošlogodišnjih poplava u Srbiji, biće mali u odnosu na ono što će nas zadesiti za 30 ili 40 godina.

Upitan da li su države na Balkanu svesne toga, Tankosić-Keli odgovara da vlasti znaju da treba da posvete pažnju energetskoj efikasnosti, ali je za to potrebna politička volja.

Ilustracija: Printscreen Youtube
Ilustracija: Printscreen Youtube

"Ako misle da su izbeglice danas i poplave prošle godine problem, neka sačekaju da vide sa čime će se njihova deca suočiti ako ne prestanu da sagorevaju ugalj", rekao je Tankosić-Keli, koji učestvuje na panelu "Novi načini eksploatacije energije: promena okruženja nabolje ili nagore", u okviru 5. Beogradskog bezbednosnog foruma.

On ističe da svet treba da pređe sa fosilnih goriva, nafte i gasa na obnovljive izvore energije, kao što su vetar i sunce, koji se na Balkanu mogu iskorisiti u velikoj meri.

Prema njegovom mišljenju, građani u regionu se nemarno odnose prema energiji, jednim delom zahvaljujući nasleđu iz socijalističke ere kad je proizvodnja energije bila centralizovana, dok se potrošnja nije plaćala po učinku.

Tankosić-Keli je naveo i da su u ovom momentu tri najvažnija igrača po pitanju energetske bezbednosti SAD, Kina i Indija.

Lazarevac tokom prošlogodišnjih poplava, Foto: MUP
Lazarevac tokom prošlogodišnjih poplava, Foto: MUP

"Ako se SAD, Kina i Indija dogovore o energetskim pitanjima, onda bi i Balkan trebalo da bude u stanju da preuzme svoj deo odgovornosti", rekao je Tankosić-Keli.

On je podsetio i na reči američkog predsednika Baraka Obame, koji je rekao da je ova generacija prva koja sigurno zna da će se klimatske promene dogoditi, a poslednja koja može da utiče na njih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track