VULIN: Povećao se broj migranata u Preševu. Za razliku od drugih, mi ih sve registrujemo
Foto: Marina Lopičić

Izbeglice samo pristižu

VULIN: Povećao se broj migranata u Preševu. Za razliku od drugih, mi ih sve registrujemo

Društvo -
Juče smo imali nešto preko 5.000 migranata što je iznad proseka od 2.500 do 3.000 ljudi, rekao je Vulin

DIMITROVGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je danas da se u poslednjih nekoliko dana povećao broj migranata koji dolaze u Preševo.

"Juče smo imali nešto preko 5.000 migranata što je iznad proseka od 2.500 do 3.000 ljudi", rekao je Vulin novinarima u Dimitrovgradu gde je posetio Centar za registarciju migranata, koji se nalazi u bivšoj kasarni.

On je objasnio da je povećanje usledilo posle oluje na Mediteranu, a da na povećan broj migranata utiče i strah od zime, kao i svaka glasina da će neka granica biti zatvorena. Situaciju držimo pod kontrolom i značajno je povećano angažovanje svih, Komesarijata za izbeglice, Crvenog krsta, policije, Vojske Srbije, Ministarstva zdravlja..., rekao je ministar.

"Ukoliko je potrebno određujemo i neke pomoćne centre u koje se prevozi višak migranata da bi bili registrovani. Ono od čega ne odstupamo, bez obzira na gužve i vreme, je da niko neće proći da ne bude registrovan", naglasio je Vulin, dodajući da Srbija čvrsto stoji iza preuzetih međunarodnih obaveza.

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Do Prihvatnog centra u Preševu izbeglice iz Makedonije stizu preko miratovačkog polja gde je formiran privremeni kamp sa šatorima za šmeštej i pružanje prve pomoći izbeglicama.

Centar je otvoren 8. jula, a izbeglicama je omogućena administrativna podrška za dobijanje privremenih dokumenata, kao i zdravstvena pomoć, mesto za odmor i hrana.

I u Miratovcu, mestu uz makedonosku granicu, udaljenom oko sedam kilometara od Preševa, otvoren je privremeni kamp sa šatorima u kome izbeglice dobijaju prvu pomoć.

Kroz Prihvatni centar u Preševu dolaze migranti iz Sirije, Iraka, Avganistana... ali je dosta njih koji tu uopšte i ne svraćaju već nastavljaju put ka Beogradu. Krajnji cilj izbeglica su uglavnom Nemačka i skandinavske države do kojih pokušavaju da stignu preko Mađarske i Hrvatske.

Registrujemo svakog migranta

Aleksandar Vulin je rekao da država Srbija, za razliku od većine drugih zemalja koje su na migrantskoj ruti, registruje svakog migranta koja prođe kroz našu zemlju i naše prihvatne centre.

"To je nešto što će u budućnosti biti veoma važno za čitav kontigent jer ovakvu bazu podataka ljudi koji su ovde prošli nema nijedna druga zemlja", rekao je Vulin novinarima tokom obilaska Centra za registraciju migranata u Dimitrovgradu.

On je istakao da je to najsigurniji način da se pobrinemo za bezbednost naše zemlje i zemalja u koje migranti odlaze. Vulin je rekao da lokalna smouprava u Dimitrovgradu i Pirotski okrug razumeju potrebe ovih ljudi. Napomenuvši da se mi prema izbeglicama ponašamo kao ljudskim bićima, on je naglasio da je to najbolji način da se obezbedi i njihova sigurnost i sigurnost lokalnog stanovništva.

"Nijedan migrant neće ostati bez brige, ali i nijedan naš stanovnik neće ostati bez brige države", naglasio je Vulin. On je napomenuo da migrantska kriza nije nešto što se može predvideti, šta će se i gde će se nešto desiti i da postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, kao na primer zatvaranje granica u okruženje ili vremenske prilike. Ono na šta mi možemo da utičemo je da kada migranti dođu kod nas svi budu zbrinuti, rekao je ministar i dodao da se zbog dolaska zimskog perioda već pripremaju prihvatni centri kapaciteta za 200 do 300 ljudi. Iskustvo govori da su manji kapaciteti bolji u odnosu na veće za 9.000 do 10.000 ljudi, jer se u manjim mogu obezbediti humaniji uslovi boravka, dodao je Vulin. "Ništa od ovoga neće biti izgrađeno i plaćeno iz budžeta Srbije. To je novac donatora, Evropske komisije, novac obezbeđen iz bilateralnih odnosa sa Norveškom, Japanom, od humanitarnih organizacija (UNHCR-a, Crvenog krsta, Srpsko-ruskog humanitarnog centra)", objasnio je ministar. Moramo da se ponašamo odgovorno, da vodimo računa o ovim ljudima, ali i o svojoj zemlji, rekao je Vulin i napomenuo da će lokalnoj samoupravi svi troškovi biti pokriveni. On je rekao da najveći broj migranata, oko 90 odsto, dolazi iz Makedonije u Preševo, ali da svakim danom sve veći broj njih dolazi iz Bugarske i da je zbog toga organizovan centar u Dimitrovgradu u kome migranti mogu da zadovolje sve svoje potrebe, kao što je smeštaj, ishrana, medicinska nega i da budu registrovani. Predstavnici lokalne smaouprave rekli su da dnevno iz Bugarske granicu pređe u proseku 300 do 400 migranata na putu ka zemljama Zapadne Evrope, a da se samo kroz Centar u Dimitrovgradu registruje u proseku od 100 do 200.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track