Traktoristi blokirali celi Banat
Foto: Beta

Traktoristi blokirali celi Banat

Društvo -
Traktorska blokada nezadovoljnih zemljoradnika ukinuta je na mostu preko rukavca Tamiša kod Čente, tako da je prohodan magistralni put Zrenjanin-Beograd

PANČEVO - Poljoprivrednici u Vojvodini i danas nastavljaju blokadu puteva, jer nisu ispunjeni njihovi zahtev.

Nezadovoljni novim sistemom subvencionisanja poljoprivrede po prinosu i poljoprivrednici su svojim traktorima preprečili sve puteve u Pančevu prema Beogradu. Ljudi prelaze peške preko mosta, gde ih čekaju prevoznici i voze na posao u Beograd.

Ministarstvo poljoprivrede neće reagovati i sistem subvencionisanja neće menjati jer je, kako kažu, po zemljoradnike bolji nego prethodni.

Neki Pančevci su i zarobljeni u autobusima. Naime, putnici koji su ušli u autobus autoprevoznika ATP čekaju da se pojavi vozač. Kondukter je naplatio karte, ali vozač još nije stigao na svoje radno mesto.

Poljoprivrednici su u sredu traktorima blokirali puteve u Vojvodini. Oni traže da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni usvojena Strategije ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstva iz IPA fondova Evopske unije.

Odblokiran most, prohodan put Zrenjanin-Beograd

Traktorska blokada nezadovoljnih zemljoradnika ukinuta je na mostu preko rukavca Tamiša kod Čente, tako da je prohodan magistralni put Zrenjanin-Beograd, potvrđeno je Tanjugu u Policijskoj upravi u Zrenjaninu.

U informativnoj službi te policijske uprave kažu da je Žabaljski most na Tisi, na putnom pravcu Zrenjanin - Novi Sad, koji je juče blokiran traktorima zemljoradnika, prohodan za saobraćaj sa banatske strane.

Prema informacijama dobijenim od banatskih ratara, sa druge strane žabaljskog mosta su bački zemljoradnici sa traktorima, koji povremeno propuštaju vozila, ali tu infomaciju nisu potvrdili ni demantovali u Policijskoj upravi u Zrenjaninu, jer je taj deo puta u nadležnost novosadske policije.

Član Predsedništva Udruženja zemljoradnika Šaca Đera rekao je da im policija nije dozvolila da se jutros na most vrati dvadesetak traktora, koji se sada nalaze pored magistralnog putra Zrenjanin-Novi Sad, čekajući nastavak pregovora sa nadležnim drzavnim organima.

Spisak blokiranih puteva u Vojvodini

Dežurni operater u Auto-moto savezu Srbije Vanja Branković izjavila je da su na području Vojvodine i delu centralne Srbije poljoprivrednici blokirali pojedine regionalne puteve.

"Prema podacima Uprave sabraćajne policije MUP Srbije saobraćaj je u prekidu zbog blokade poljoprivrednika na putnom pravcu od Zrenjanina prema Kikindi preko Melenaca i Bašaida i ka Beogradu preko Čente i ka Novom Sadu preko Žablja", navela je Brankovićeva.

Prema njenim rečima blokiran je i magistralni put Novi Sad-Bačka Palanka kod mesta Gložani i kod Sombora na delu puta kod Silbaša i Maglića kao i deonica puta od Šida ka graničnom prelazu Tovarnik, deo starog puta Sremska Mitrovica-Kuzmin, od Kovačice ka Titelu preko Farkaždina, od Inđije ka Novom Sadu preko Čortanovaca.

Takođe blokiran je i put od Subotice ka Bajmoku, kao i sva uključenja i isključenja sa i na autoput iz pravca Subotice, gde se vozila na ovim deonicama propuštaju na svakih sat do sat i po vremena. Saobraćaj je prekidu i od Vrbasa ka Srbobranu, od Siriga ka Zmajevu, od Sombora ka Odžacima kod mesta Stapari, od Vršca ka Pančevu i put od Vršča ka Beloj Crkvi, kod mesta Straža. Blokada je aktuelna i na delu puta od Kraljeva ka Topoli, kod mesta Cerovac.

Moguće su i promene u blokadama s toga svim vozačima savetujemo da posete naš sajt i našu interaktivnu mapu koja se redovno ažurira, naglasila je Brankovićeva.

Odblokiran put Novi Sad - ZrenjaninTraktori su sklonjeni sa puta ispred mosta na Tisi, tako da je od jutros deblokiran magistralni put Novi Sad - Zrenjanin i saobraćaj se nesmetano odvija u oba smera, izjavio je Tanjugu poljoprivrednik iz Žablja Žarko Tešin.

Stari most na Tamišu delimično prohodan, novi put u blokadi

Nezadovoljni poljoprivrednici i dalje u blokadi drže Stari most na Tamišu, na izlazu iz Panceva ka Beogradu, koji je delimicno prohodan, dok je novi put prema Beogradu u potpunosti blokiran. Na novom putu stvorena je kolona duga više stotina metara sastavljena, uglavnom, od "teretnjaka" i, kako isticu zemoljoradnici koji od juce ucestvuju u blokadi na tom putnom pravcu, propuštaju se "samo hitni slucajevi."

Svi koji žele sada da dodu u Beograd iz Panceva mogu to uciniti jedino preko Starog mosta na Tamišu, ali zaobilazeci glavni putni pravac. Glavna ulica, kojom se iz Panceva vozila krecu ka Starom mostu na Tamišu je, naime, potpuno blokirana, ali laka putnicka vozila i pešaci do mosta mogu da produ okolnim ulicama. Na pitanje do kada planiraju da blokiraju saobracaj u ovom delu južnog Banata, nezadovoljni seljaci su rekli izveštacima Tanjuga "da sve zavisi od ishoda pregovora predstavnika zemljoradnika i Vlade Srbije" koji bi, kako tvrde zemljoradnici, trebalo da se održe danas popodne.

http://www.youtube.com/watch?v=4SXstxKqhM8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track