KIŠA U PREŠEVU: Migrantima potrebne kabanice i obuća!
Foto: AP

Od jutros je podeljeno više od 3.000 obroka

KIŠA U PREŠEVU: Migrantima potrebne kabanice i obuća!

Društvo -
Od kako je počelo loše vreme i kiša, počinju da nam nedostaju kabanice, pogotovu manji brojevi za decu. Zato apelujem na sve one koji mogu da pomognu da nam obezbede kabanice i obuću“, objašnjava Halimi

PREŠEVO - Prema podacima Crvenog krsta, kroz Preševo je u poslednja 24 sata prošlo oko 5.000 izbeglica, kojima su zbog lošeg vremena sve potrebnije kišne kabanice i obuća.

U Prihvatnom centru u tom mestu od jutros je podeljeno više od 3.000 obroka.

Kako je kazao sekretar Crvenog krsta Ahmet Haljimi, hrane ima dovoljno za narednih nekoliko dana .

"U poslednjih nekoliko dana konstatno dolazi oko 5.000 migranata dnevno i za taj povećani priliv smo obezbedili hranu za naredna nekoliko dana. Mi smo u poslednja 24 sata podelili više od 3.000 obroka. Međutim, od kako je počelo loše vreme i kiša, počinju da nam nedostaju kabanice, pogotovu manji brojevi za decu. Zato apelujem na sve one koji mogu da pomognu da nam obezbede kabanice i obuću"“, objašnjava Halimi.

Pored Crvenog krsta, kuvane tople obroke migranti mogu dobiti i na volonterskom štandu ispod šatora na ulazu u Prihvatni centar.

Volonteri iz nekoliko evropskih zemalja u velikim loncima kuvaju supe, makarone i palentu, a kako kažu, dnevno podele više hiljada plastičnih činijica sa supom.

Migranti koji po više sati stoje ispred centra u redu dugom oko 200 metara pričaju da su prešli veoma dug put i da im je cilj neka od zemalja zapadne Evrope. Iako su nekoliko puta u toku dana mokri od kiše to im ne predstavlja problem jer su sve bliži cilju.

"Nije problem kiša. Ovde u Srbiji je dobro iako malo duže čekamo na papire. Dobili smo ove ogrtače i kad uđemo unutra i uzmemo papire nastavljamo dalje. Deci je hladno i mokra su ali mnogo smo toga već izdržali tako da ovo nije problem"“, priča Haim iz Sirije koji putuje sa troje dece.

U poslednjih nedelju dana zbog velikog broja migranata glavna ulica na ulazu u Preševo je zatvorena za saobraćaj. Kroz nju prolaze samo automobili humanitarnih organizacija, medicinskih i volonterskih ekipa i dostavna vozila. Nedaleko od centra stalno je parkirano oko 20 autobusa kojima se migranti prevoze do Beograda i Šida.

"U poslednjih nekoliko dana sve više prevozimo porodice sa dvoje i više dece. Koliko mogu da primetim, manje je nelegalnih prevoznika, a mi isključivo prevozimo one koji imaju dokument za nastavak putovanja. Znate velike su kontrole i na autoputu“, kaže vozač autobusa i moli da mu se ne pominje ni ime ni naziv njegove firme. Prema podacima Crvenog krsta u poslednjih nedelju dana kroz Preševo je prošlo oko 25.000 migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track