OVAKO SE BORI ZA GLADNU DECU: Đacima u "Mara Mandić" ukinuta užina, a to im je jedini obrok na dan
Foto: Printskrin FB

Fejsbuk akcija

OVAKO SE BORI ZA GLADNU DECU: Đacima u "Mara Mandić" ukinuta užina, a to im je jedini obrok na dan

Društvo -
Direktor škole Branko Kurilj kaž da školu pohađaju uglavnom deca koja dolaze iz porodica koje žive od socijalne pomoći i dečijih dodataka.

Škola za osnovno i srednje obrazovanje ''Mara Mandić'' je nakon osam godina finansiranja iz budžeta Grada Pančeva, ove godine ostala bez predviđenih sredstava za đačku užinu.

Školu ''Mara Mandić'' pohađaju deca sa poteškoćama u razvoju i većina dece potiče iz socijalno ugroženih porodica. Direktor škole Branko Kurilj, je rekao da je od početka ove godine evidentirano da 70% učenika nijedan dan nije donelo užinu od kuće, a ostalih 30% vrlo neredovno.

''Često se dešava, pogotovo na časovima fizičkog vaspitanja da nekom detetu pozli, jer njihovi roditelji ne mogu da im priušte redovne obroke. Oni uglavnom dolaze iz porodica koje žive od socijalne pomoći i dečijih dodataka. Nećete verovati ako kažem da mnogi od njih pre nego što su došli u ovu školu nisu znali ni šta je jogurt''.

Direktor objašanjava da se on u ime Škole ''Mara Mandić'' obraćao za pomoć na raznim mestima i da je svuda dobio isti odgovor da je za to nadležna gradska vlast. On dodaje da čitava ova akcija nije atak na lokalnu samoupravu, već jedina mogućnost da se deci obezbedi hrana koja je neophodna za njihovo normalno funckionisanje u školskim aktivnostima. Zaposleni u ovoj ustanovi, vrlo pogođeni celom situacijom, pokušali su da prevaziđu problem nedostatka sredstava tako što su davali novac od sopstvenih plata kako bi obezbedili svojim učenicima obroke. U ovom trenutku na oglasnoj tabli u školi stoji molba, kojom se pozivaju svi radnici da ukoliko su u mogućnosti odvoje novac za đačke užine.

Za 150 učenika škole ''Mara Mandić'' do kraja prvog polugodišta neophodno je da se sakupi 180.000 dinara. Direktor škole Branko Kurilj je rekao da je Pekarska industrija Pančevo izašla u susret problemu sa kojim se ova škola našla, i da je napravljen dogovor o kupovini užina po ceni sirovine, što iznosi 20 dinara dnevno po učeniku.

Branko Kurilj je za portal 013info rekao, da je za sada dobijena jedna veća donacija - 30 hiljada dinara od firme Panmarketing, ali da je i veliki broj građana prepoznao ovu akciju važnom, na čemu je on veoma zahvalan.Iz Gradske Uprave došla nam je drugačija informacija.

Većnica za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Suzana Jovanović, rekla je da je škola ''Mara Mandić'' dobijala novac od Grada Pančeva samo u periodu od 2008. do 2013. godine. Prema postojećem Zakonu o obrazovanju svaka škola ima pravo da organizuje đačku užinu i to nije ničija obaveza da finansira, već daje mogućnost da lokalne samouprave učestvuju sa drugim donatorima, delom ili u potpunosti u plaćanju troškova užina. Kako ona navodi, Škola ''Mara Mandić'' je koristila finansijsku pomoć koja je dolazila od lokalne samouprave, u proteklih par godina dok nije počeo da se primenjuje Zakon jednako za sve.

Dodala je da ova škola nije jedina koja se obratila Gradskoj Upravi istim povodom, i ako se pomogne jednoj školi, ta pomoć mora biti obezbeđena i za druge škole. Ona dodaje, da će lokalna samouprava napraviti detaljnu analizu pre formiranja budžeta za 2016. godinu nakon čega će se utvrditi da li će za narednu godinu biti sredstava za pomoć svim školama koje se obraćaju istim povodom – za sredstva koja su neophodna za kupovinu đačkih užina socijalno ugroženim kategorijama

Dok se situacija u vezi sa finansiranjem đačkih užina od strane lokalne samouprave ne reši, jedini koji ispaštaju su đaci Škole za osnovno i srednje obrazovanje ''Mara Mandić'' kojima je velika radost toplina, sigurnost i obrok koji dobijaju u svojoj školi. Škola ''Mara Mandić'' je otvorila račun za individualne donacije: Škola za osnovno i srednje obrazovanje ''Mara Mandić'' Pančevo, Cara Dušana 34Direktor škole Branko Kurilj, tel. 013/353-284, mail: maramandic@edu.rs, Mat.br: 0800645Žiro račun za donacije: 840-4652760-54 / Uprava za trezor.

(o13.info)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track