SKANDALOZNI STAVOVI NASTAVNICE: Zaustavite rađanje dece, čovečanstvo treba da nestane!

Đaci frapirani

SKANDALOZNI STAVOVI NASTAVNICE: Zaustavite rađanje dece, čovečanstvo treba da nestane!

Društvo -
Jelena Stefanović u OŠ „Kreativno pero“ učenicima govorila da su ljudi zlo jer uništavaju prirodu i da je Bibliju napisao muškarac da bi vređao ženu

BEOGRAD - U privatnoj osnovnoj školi „Kreativno pero“ u Beogradu dogodio se pravi skandal.Kako tvrde roditelji dece koja pohađaju ovu prestižnu školu, u kojoj godišnja školarina iznosi od 6.500 do 9.500 evra, nastavnica srpskog jezika Jelena Stefanović iznela je na času odeljenske nastave svoje šokantne stavove.- Stefanovićeva je učenicima sedmog razreda bukvalno govorila da bi „bila presrećna da ima sina koji bi joj saopštio da je gej“, zatim da je „Bibliju pisao muškarac da bi vređao ženu“, ali je vrhunac bila njena tvrdnja da „deca ne treba da se rađaju da bi nestalo čovečanstvo jer čovek uništava prirodu“. Kada su to deca ispričala roditeljima, oni su ostali u šoku zbog ovakvog nametanja stavova - priča sagovornik Kurira.S druge strane, Gordana Kedžić, direktorka škole, odbacuje tvrdnje da je Stefanovićeva izgovorila navedeno zato što, kako kaže, u „Kreativnom peru“ nastavnik nema pravo da iznosi lične stavove u vezi sa svojim opredeljenjima.- O ovim tvrdnjama sam razgovarala s decom i nastavnicom, a pozvaćemo i roditelje. Deca su na času odeljenske nastave koji je bio radioničarskog tipa na ceduljicama postavljala različita pitanja iz oblasti života. Te ceduljice su išle ukrug i na pitanja su odgovarala deca, a praksa je da se, kada ne znaju odgovor, u diskusiju uključi nastavnik. Jedno od pitanja je bilo: „Šta mislite o gejevima?“, zbog čega se razvila burna diskusija i svi su, osim jedne učenice, imali izrazito negativan stav. Onda su upitali nastavnicu da li je to bolest i da li bi bila srećna ukoliko bi njen sin bio gej. Njen odgovor je bio da ne bi bila srećna zato što zna na koje bi probleme i prepreke nailazilo to njeno dete. Ona nije odgovorila da bi bila presrećna - kaže Kedžićeva i negira da je Stefanovićeva iznela stavove o Bibliji i potrebi da se zaustavi rađanje dece.U Ministarstvu prosvete povodom ovog slučaja kažu da je predstavka prosleđena gradskoj prosvetnoj inspekciji.(B. K. - M. L.)

Brani nastavnicu... Direktorka Gordana Kedžić
Brani nastavnicu... Direktorka Gordana Kedžić

Psiholog Branka TišmaNEPRIHVATLJIVO PONAŠANJEPsiholog Branka Tišma kaže da je takvo nametanje ličnih stavova naročito opasno kad se sprovodi nad decom u osetljivom uzrastu od 13 i 14 godina:- Nije važno da li je reč o privatnoj ili državnoj školi, takvo izražavanje ličnih stavova i vršenje pritiska na decu je, najblaže rečeno, neprihvatljivo. Naročito je opasno što nastavnica deci u pubertetu na takav način govori o osetljivim pitanjima polne identifikacije i rodnih uloga. Deci treba pružiti priliku da prave lične izbore i, što je još važnije, učiti ih toleranciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track