TVITERAŠI ŠIROM SVETA PODRŽALI AKCIJU: Recimo #NoKosovoUnesco!
Foto: Printscreen Twitter

Peticija

TVITERAŠI ŠIROM SVETA PODRŽALI AKCIJU: Recimo #NoKosovoUnesco!

Društvo -
Onlajn kampanju pokrenuli su tviteraši iz Srbije, predvođeni igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem, a podršku su im ubrzo pružili i korisnici društvenih mreža širom sveta

Izvršni savet Uneska glasaće danas popodne u Parizu o predlogu preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije, a na društvenoj mreži Tviter već danima traje svojevrsna kampanja sa ciljem sprečavanja i osude takvog poteza.

Da podsetimo, od završetka ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji, srpski manastiri i svetinje nebrojeno puta bili su meta napada albanskih ekstremista, koji sada žele da ih prisvoje. Samo je manastir Visoki Dečani četiri puta bio na udaru, a najveću štetu pretrpeo je 2004. godine u Martovskom pogromu, kada je gađan minobacačima, i 2007. godine, kada je ruiniran zoljom.

Svet je 2004. godine obišla i slika sa krova Crkve Svetog Andreja u Podujevu, gde je jedan Albanac silom pokušao da slomi krst, dok je grupa onih koji su ga gromoglasno podržavali urinirala po zidovima svetinje.

Pod haštegom #NoKosovoUnesco ("Ne Kosovo u Unesku"), hiljade aktivista ove grupe apeluje da se stane na put albanskom zahtevu i na ovaj način utiče na konačnu odluku Izvršnog saveta pomenute organizacije.

Onlajn kampanju pokrenuli su tviteraši iz Srbije, predvođeni igumanom manastira Visoki Dečani Savom Janjićem, koji je i sam veoma aktivan tviteraš, a podršku su im ubrzo pružili i korisnici društvenih mreža širom sveta.

Velika podrška istog trenutka stigla je iz Kanade, odakle grupa tviteraša već danima poziva na potpisivanje peticije, a kako ističu, za samo 10 sati, uspeli su da skupe više od 10.000 potpisa podrške.

Over 60,000 have already said no the the destruction of cultural heritage. Join them and sign. https://t.co/X1UHL8nXkP #NoKosovoUnesco

Najveći odziv, očekivano, odmah je stigao iz Ruske Federacije.

Najuticajniji ruski tviteraši pozivali svoje sunarodnike da se priključe, kako su naveli, "borbi protiv legalizovanja albanskog vandalizma nad srpskim crkvama".

Kampanja se proširila i u SAD, a posebna zanimljivost je da je ne predvodi korisnik srpskog porekla, već Amerikanac Čarls Kater, širom sveta poznat po svom humanitarnom aktivizmu. Ovim povodom čak je snimio i video spot praćen porukom "Amerika je uz vas", kako bi pokrenuo što više ljudi da ustanu protiv prijema Kosova u članstvo Uneska.

Mnogi Amerikanci su oštro kritikovali tvit podrške članstvu Kosova u Unesku koji je objavio ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi. Tako mu je jedna od korisnica jasno napisala da je to sramotno, što je veliki broj tviteraša podržao.

Velika podrška Srbiji u borbi za očuvanje kulturne baštine, za mnoge neočekivano, stigla je iz Hondurasa, gde su tviteraši masovno delili slike razrušenih srpskih manastira i, praćeno pitanjem "A šta je ovo?", apelovali na svoju vladu da se usprotivi težnjama albanske strane.

Vest o peticiji proširila je i međunarodna organizacija "Globalno istraživanje", koja se bavi temom globalizacije na svim poljima, jer je, kako su istakli, reč o "uništenju srpskog kulturnog nasleđa".

Apeli iz minuta u minut stižu sa svih strana, a kako navode tviteraši, do sada je ovim putem prikupljeno više od 75.000 potpisa.

Podsećamo, ukoliko na današnjoj sednici Izvršnog saveta predlog preporuke o prijemu Kosova u Unesko dobije većinu glasova, konačnu odluku doneće Generalna konferencija Uneska, koja zaseda od 3. do 18. novembra.

EPK - M. Jeremić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track